Отбелязваме 167 години от рождението на Христо Ботев

Днес се навършват 167 години от рождението на Христо Ботев.

Войници от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще отдадат почит на поета революционер в родния му град Калофер. На площада в центъра на града ще се проведе също митинг, полагане на „Гирлянд на славата“ пред паметника на поета в мемориалния комплекс „Христо Ботев“. Ще бъде отдадена почит с полагане на цветя пред паметниците на майката на войводата Иванка Ботева и баща му даскал Ботьо Петков.

Недалеч от лобното му място, в Регионалния исторически музей на Враца ще се състои традиционната „Ботева вечер“.

Ботевата вечер събира представители на местната управа, общественици, културни дейци и много врачани. Пред паметника на Войводата на централния градски площад ще бъдат поднесени венци и цветя. В честването участват и възпитаници на най-голямото учебно заведение в областта – Врачанското средно общообразователно училище „Христо Ботев“.

От 13.00 часа в София пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 167-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист. Водещ на честването ще бъде актьорът Мариус Донкин, ще участва хор „България“ с диригент Валентин Бобевски, а гвардейци от Националната гвардейска част ще поднесат венци.

Слова ще произнесат Мартин Иванов, секретар на Президента на Република България по образование, култура и национална идентичност, д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община и проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

На събитието ще присъстват ученици от столичните училища, носещи името на Христо Ботев.

В Пловдив годишнината ще бъде отбелязана от 13.30 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина.

В ритуала, организиран от Общината, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон.

Слово за делото и живот на великия българин ще произнесе актьорът от пловдивския драматичен театър Петър Тосков, а водещ ще бъде Мария Генчева.

Чествания ще има и в други градове.