Оставката на Яценюк е бягство от потъващия кораб

Вчера Арсений Яценюк заяви, че е подал оставка от поста премиер на Украйна в протест срещу отказа на Върховната Рада да гласува законопроекта за увеличаване на финансирането за силите за сигурност и редица реформаторски закони.

„Яценюк е моного „мъдър“ човек – той разбира, накъде се движи Украйна. В страната върви гражданска война, наближава есен, а след нея и зима, няма доставки на газ, няма и пари“, каза лидерът на комитета на комисията в Съвета на Федерацията за ситуацията в Украйна и първият зам.-председател на комитета за международни отношения – сенатор Владимир Джабаров.

Решението на премиера на Украйна Арсений Яценюк да подаде оставка във връзка с разпадането на коалицията в парламента е „бягство от потъващ кораб“, смята Джабаров.

Според сенатора, толкова патосно заявление означава само едно, „бягане от потъващия кораб“. Той се затрудни да посочи, кой би могъл да оглави кабинета на министрите на Украйна на мястото на Яценюк. „Толкова е мътна средата там, че не виждам политик, който би могъл да оглави правителството“, каза Джабаров.

Сенаторът предполага, че новият кандидат ще бъде човек на президента Порошенко, като добави, че на държавния глава предстоят „много тежки задачи“, предвид ситуацията в източната част на страната, икономиката и кризата. „Едно е да се слушаш съветите на своите (западни) приятели, а съвсем друго е да се решаваш практически задачи“, поясни в заключение Владимир Джабаров.