Освободиха командира на военно-морският флот на Украйна Сергей Гайдук

Руският министър на отбраната генерал армия Сергей Шойгу  призова ръководството на Република Крим  да освободи задържания през деня командира на военно-морския  флот на Украйна контраадмирала Сергей Гайдук и да  не му се пречи да отпътува   към Украйна, съобщи  пресслужбата на Министерството на отбраната на РФ.

“ Ръководителят на руското министерство на отбраната отбеляза, че Гайдук е бил принуден да изпълнява нарежданията на неговото ръководство, подчинявайки се на уставите на въоръжените сили на Украйна“, съобщи  Министерството на отбраната.На 19 март  Александър Турчинов, назначен от Върховната Рада на Украйна за действащ президент, поиска освобождаването на Гайдуков до 21:00 киевско време (23:00 MSK ) . В случай на неизпълнение Tурчинов  заплаши, че  „ще  бъдат взети от властите  необходими  мерки, включително от технически и технологичен характер“.

Защо задържаха Гайдук?

Командира на   ВМС на Украйна Сергей Гайдук  беше временно задържан от прокуратурата в Севастопол на 19 март. “ Към него има въпроси,“  съобщиха  на агенция „Криминформ“ от  прокуратурата на града ,  относно причините за задържането.

ГАЙТАН

Прокурорите обясниха , че според техни данни, Гайдук „нареждал на  военните  на Украйна, по заповед дошла от Киев, да се използва оръжия срещу цивилни граждани“

По-рано,командирът  на  Черноморският  флот на РФ  Александър Витко предупреди   персонала на ВМС на Украйна   срещу използването на оръжия в Крим . „Боже опази , ако някой стрелни дори и от прашка. Кибритът  – не е играчка.Моля да го разберете  буквално „, подчерта Витко.

„Това, което се случи вчера в Симферопол  еднозначно е провокация . Същият почерк,като на снайперистът  от Майдана . В резултат на това  двама души са били убити . Независимо от това,луди глави в сегашното ръководство на Украйна дадоха разрешение за използване на оръжие „,  каза Витко .

В сряда около 14.00 MSK Гайдук и около 50 служители с лични вещи и документи свободно напуснаха  щаба на флота в Севастопол.

Също така бе съобщено, че Гайдук напусна военното поделение с пристигнала за него колата с тъмни стъкла и украински номера.

ИТАР – ТАСС