Организаторите на „Евровизия“ използваха българска народна песен на конкурса (Видео)

Снощи в украинската столица Киев се проведе вториат полуфинал на „Евровизия“, на който участваше българският представител Кристиан Костов с песента си „Beautiful mess“.

За щастие, Кристиан се представи чудесно и както се очакваше, се класира безпроблемно за големия финал на конкурса, който ще се проведе на 13 май.

Българската публика обаче имаше още един повод за гордост по време на снощния концерт. По традиция след като минат всички изпълнения, организаторите домакини запълват времето за гласуване с песни, танци и пърформанси, които да забавляват публиката и зрителите. Това е т.нар. „интервал акт“.

По време на интервал акта снощи цяла Европа чу как украинската танцова група „Apache crew“, ангажирана за междинно изпълнение, изпълни модерни танци на ремиксиран вариант на красивата българска народна песен „Кавал свири“, пише актуално.ком

Българските зрители моментално забелязаха мотива и коментираха, че невероятният български фолклор е абсолютно достоен фон за едно такова мащабно музикално събитие. Много българи предположиха, че организаторите на „Евровизия“ са взели песента от изпълнението на „Мистерията на българските гласове“ и просто са я ремиксирали.

Чужди почитатели на конкурса пък изразиха подозрението, че идеята за песента е дошла от парче на двукратните български участници на „Евровизия“ Елица и Стунджи. Тяхната песен „Земя“ започва с интро именно от „Кавал свири“.

Български зрители се чудиха и коментираха в социалните мрежи: „Защо Украйна използва „Мистерията на българските гласове“ в тяхно шоу без никъде да е упоменато?! След тази вечер милиони европейски зрители ще мислят това за украински фолклор и никой няма нищо да каже…“, пише един от тях във фейсбух