Опълченци твърдят, че са намерили отломки от балестичната ракета

В Луганска област опълченците са открили отломки от невзривената напълно балестична ракета, съобщи на РИА Новости по телефона военният комендант на Луганск Сергей Грачов.

 „Днес бях там, където лежи тази бойна глава. Тя е цяла. От нея са задействани само касетите, но самата глава е цяла и невредима”, разказа Грачов, отговаряйки на въпроса, дали украинската армия използва балестични ракети срещу опълченците. По думите му, фрагмент от снаряда е намерен в района на жп станция Вергунка в Луганска област. „Тя е голяма, малко по-малка от мен, а моя ръст е 1,88”, поясни Грачов.

 Напомняме, че по-рано в ефира на американската телевизия CNN се появи извънредно съобщение, според което през изминалите две денонощия киевските власти са изстреляли няколко балистични ракети с малък обхват в източните райони на страната. Това съобщи военен анализатор, като се позова на три източника от правителството на САЩ. Телевизията определи това като „значителна ескалация на конфликта“. Мястото, откъдето са били изстреляни ракетите, както и точните им цели, не бяха уточнени от медията.

 Източници от американското разузнаване са съобщили на CNN, че украинските военни използват най-разрушителното оръжие, което досега не се е използвало в украинския конфликт. Една такава ракета е с тегло 454 килограма и радиус на действие – 89 километра.

От украинска страна заявиха, че Украйна не използва балестични ракети в конфликта „поради тяхната голяма мощност”. Това заяви говорителят на информационния център на Съвета за сигурност и отбраната на Украйна Андрей Лисенко.

Напомняме, че по-рано той съобщи, че президента Порошенко подготвя план спрямо опълченците в източна Украйна, който ще се окаже „неприятна изненада” за тях.