Опълченците удържат атаката на украинската армия

Въоръжените сблъсъци в град Авдеевка продължават, който се намира в северната част на периферията на Донецк, въпреки че градът се намира под контрола на Националната гвардия на Украйна, съобщиха на РИА Новости от щаба на опълчението на ДНР.

В града има значителни разрушения, а местното население или е напуснало града, или се укрива в мазетата.
Авдеевка се намира на 6 километра на север от Донецк и е с население от 37 хиляди души.

По информация на местни жители, в града периодично се чуват изстрели, има засилено движение на украински БТРи и леки автомобили с войници.

Роман Доник един от войниците на украинската 93-та механизирана бригада, описа ситуацията в града:
«Рядко ме обхваща паника и рядко се поддавам на паническите настроения на други хора. Обаче, през последните дни не ме напуска усещането, че в нашия щаб са клинични идиоти… Наредиха Авдеевка да се отсече от Донецк. Сега силите на 93-та механизирана бригада се озоваха под обстрела не само от Донецк, но и от Ясинова (съседния град, който остава под контрола на опълчението». Те наредиха да влезем и да прочистим Авдеевка от противника, лека по лека, квартал след квартал. При което, разполагаме само с 30% изправна бронетехника».

Местни жители съобщават за многочислени разрушения, че заради артилерийския обстрел са пострадали много жилищни сгради. Един от куполите на църквата Мария Магдалена е разрушен. В града практически няма електричество, а някои от кварталите нямат вода вече три – четири дни. Големите супермаркети не работят, вода и храна може да се закупят в малки хранителни магазини. Мобилната връзка е накъсана. Заради опасната ситуация по пътищата и липсата на градски транспорт, на хората се налага да се придвижват пеша.

Заради неуспеха си с Горловка и Донецк, украинските сили през последните дни се намират в изтощителни боевее в околностите на Донецк. Ако украинските военни структури с цената на големи усилия и загуби, все пак успеят да превземат Авдеевка, това ще им даде само някои тактически предимства, но няма да ги доближи до превземането на Донецк.

За опълченците такава смяна на тактиката е изгодна обективно, тъй като именно в тези улични сблъсъци, те могат частично да нивелират жива сила и военна техника на украинската армия, отбелязват военните специалисти.