Опълченците оставиха няколко стратегически позиции

Украински военни вече втори ден водят настъпление по всички направления. В атаката се използва голямо количество бронетехника, артиллерия и жива сила. Националната гвардия на Украйна превзе стратегически важни населении места в северната част на Луганска Народна Република – Североденцк, Рубежное и Лисичанск.

Според съобщенията на ИА LifeNews, опълченците са оставили Лисичанск след обстрела на града от украинските сили, с цел мирни жители да не бъдат подлагани повече на обстрел.

Според информацията на щаба за самоотбраната (опълчението на ЛНР), украинските военни използвали два вида артилерия, в това число и установки „Град“. Снарядите уцелили жилищни сгради в центъра на града. Също така се съобщава, че от обстрела са пострадали населените места Золотаревка и Белогоровка в околностите на Лисичанск.

„Ние понесохме само морални загуби. В един момент рано или късно идва време, когато най-разумното решение е да отстъпим, вместо да отстояваме някакви амбиции. Аз изведох опълчението от града. Ако противника има разум, той ще спре бомбардировките“, разказа командирът на подразделението на армията на ЛНР Алексей Мозговой.

По думите му, въпреки отстъплението на опълченците, обстрелът на града продължава. Засега няма точни данни за броя на загиналите. Ранените опълченци са били извозени от града малко преди отстъплението на опълчението.