Опълченците в Луганск: „Десен сектор” разстреля 30 украински военни

На 22 май бойци от „Десен сектор” в гр. Приволие в северната част на Луганска народна република са разстреляли 30 войници от Националната гвардия на Украйна заради това, че са отказали да убиват мирни граждани. Това бе съобщено от представителя на отряда на опълченците в Луганска народна република Остап Черни по време на пресконференция в четвъртък, предаде ИТАР-ТАСС.

„Днес постъпи сигнал от гр. Лисичанск за това, че военните се опитват да щурмуват града. Ние придвижваме група за преговори”, заяви Черни. „В процеса на преговорите започна стрелба и седем човека от Луганската армия бяха убити, а 16 бяха ранени”, добави представителят на отряда на опълченците в Луганск.

„По време на преговорите 30 човека от тази бригада на украинската армия предадоха оръжието си и се присъединиха към населението. По последна информация, бойците от „Десен сектор” са ги разстреляли”, добави опълченецът.

Още повече, според него, екстремистите от „Десен сектор” са разстреляли и ранените войници в местната болница в Приволие.

„Те (радикалите) отидоха в болницата и разстреляха ранените”, заяви Черни, като уточни, че там е имало както опълченци, така и украински военни.

На свой ред, военният лекар Генадий Моралишвили заяви, че жителите на гр. Рубежное в Луганска област се опитали да спрат бойците от Националната гвардия, като защитавали заводите за производство на взривни вещества и амоняк в града. „Жителите на Рубежное се опитаха да обяснят на бойците, че наличието на тези заводи на територията на града могат да предизвикат взривове по време на военни действия. Въпреки това, те откриха стрелба срещу тях, в резултат на която загинаха четирима от мирните жители, а 16 бяха ранени”, поясни Моралишвили. Според него, операцията е била проведена от 25-а Днепропетровска дивизия. „Те не искаха да стрелят – те ги принуждаваха”, допълни лекарят, като поясни, че войниците ги чака затвор до 8 години в случай, че откажат да воюват с жителите на Източна Украйна.

Припомняме, че същия ден в Донецка област наемниците на Коломойски разстреляха 16 донаборника от украинската армия заради отказ да стрелят срещу мирното население.