Опълченците в ЛНР получиха заповед да копаят окопи

Опълченците в Луганската народна република (ЛНР) във връзка с нажежената обстановка в региона, получиха заповед да копаят окопи, съобщават от мястото на събитията кореспонденти на информационните агенции в Новорусия.

„Жители и опълченци от републиката съобщиха, че по всички фронтове в северната част на ЛНР е била дадена заповед да се копаят окопи. На граничните пунктове на ЛНР с Ростовска област се отбелязва увеличаване на броя на бежанците. Основно те преминават границата пеша с деца на ръце“, пише военният кореспондент Сергей Рульов в „Сводки от опълчението“.

По-рано във вторник представителят на министерството на отбраната на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин съобщи, че украинските власти са изпратили в района на Волноваха в източната част на страната близо 70 наемника. По негови думи, чуждите подразделения могат да устроят провокации на територията на Донбас на 9 май.

„Според съществуващите данни, в контролираната от ВСУ територия, а именно във Волноваха, е разкрито присъствието на 70 представителя на частната военна компания „Академи“. По-рано това въоръжено формирование се наричаше „Blackwater“, – цитира думите на Басурин Донецката информационна агенция.

За първи път информация за това, че американски наемници участват в конфликта в Донбас се появи през май миналата година. Както съобщи немският вестник BildamSonntag, на страната на Киев воюват близо 400 елитни военни от „Academi“.

„Academi“ (известна до 2009 г. като „Blackwater“) получи печална известност по време на войната в Ирак във връзка с убийството от нейни бойци на мирното население, с контрабанда на оръжие, както и други престъпления.

През септември 2007 г. наемниците от американската „Blackwater“ съпровождаха конвоя на американското посолство и под предлога, че осигуряват безопасността му, те устроиха масово убийство на площад Нисур в Багдад, в резултат на което загинаха 17 мирни жители, включително и деца, а още 20 души бяха ранени.

По-рано представители на звеното на аташето по въпросите за отбрана към американското посолство в Украйна посетиха зоната на наказателната операция на Киев, където се срещнаха с украински военни.

„Участниците в срещата обсъдиха въпросите за сигурността, социалната и хуманитарната ситуация в региона, оценките на рисковете и т.н. Офицерите от ВС на САЩ Джоузеф Хикокс и Майкъл Ван Девелде се запознаха с текущата ситуация на линията за разграничаване, както и с това как украинските военни изпълняват минските споразумения“, се казва в съобщение на щаба на „силовата операция“ на Киев във Facebook.