Опълченците в ДНР установиха контрол над летището в Донецк

„Към момента летището е под наш контрол. Цялото летище. Включително и новият терминал. Сега ние изцяло контролираме цялата територия на летището. Украинските военни, които се криеха в подземните помещения, са ликвидирани. Техни представители в близост до летището вече няма“, каза командващият опълчението на ДНР Едуард Басурин, цитиран от „Российская газета“.

Според него обаче, в района на летището все още се чува стрелба и се водят престрелки. „Да, стрелят. Около летището някои още бягат. При това сблъсъците са в района на Авдеевка и Пески, които се намират в близост до летището. Но повтарям, самото летище вече е под наш контрол“, подчерта Басурин.

Министерството на отбраната на ДНР също информира за установяването на контрол над територията. „Днес можем да говорим за контрол над територията на Донецкото летище и околностите му“, заяви представителят на министерството на отбраната на ДНР.

По информация на министерството, в развалините на новия терминал още се крият няколко десетки украински военни. „В новия терминал останаха още десетки военни, но те престанаха да оказват съпротива“, съобщават от ведомството и изразиха увереност, че съвсем скоро и тези украински военни ще напуснат летището.

По-рано ръководителят на ДНР Александър Захарченко също заяви, че в подземните помещения на летището в Донецк са останали няколко души. Останалите, според него, не са отстъпили, а са избягали. При това украинската страна е понесла значителни загуби – разрушени са пет украински танка и четири автомобила.

Рано е да се твърди, че ситуацията около летището в Донецк е решена окончателно. Разположението на силите там може да се промени, ако украинските военни предприемат контраатака и отново укрепят позициите си. Това вече се е случвало, и опълченците, които заявяваха, че са превзели територията, трябваше отново да я защитават.

Украинският президент Петро Порошенко съобщи пред ръководителите на парламентарните фракции, че Украйна ще проведе прегрупиране на войските и ще въведе допълнителни подразделения в най-опасните точки в Донбас.

Порошенко призна, че през последните няколко месеца армията е била значително подсилена.

На свой ред руският външен министър Сергей Лавров заяви, че военните приготовления в Украйна противоречат на минските договорености.

„Всичко това предизвиква у нас тревога. Надявам се, че здравият смисъл ще надделее в Киев и президентът Порошенко няма да се поддаде на опитите на „партията на войната“ да прекрати минските договорености“, каза Лавров.