Опълченец разказа, как Порошенко му продавал оръжие с камиони

Известният командир от опълчението на Донбас също така разказа, чрез кого именно украинският президент доставял украинското оръжие в Горловка, че преди да бъде избран за президент на Украйна Петро Порошенко всъщност се занимавал с доставки на оръжие за опълченците, пише lifenews.

Във видеообръщението Безлер разказва, че оръжие и боеприпаси защитниците на Горловка, чийто командир тогава бе Игор Безлер, са получавали основно от Петро Порошенко.

Скандалният запис се появи в интернет на 28 ноември, но кога е бил направен не е ясно. На видеото до Безлер седи загиналия на 14 ноември в Енакиево опълченец с кодово име Шаман. Загинал е от куршум на снайперист. Медиите го набедиха за братовчед на известен руски актьор Дмитрий Дюжев (Космос от «Бригада»), но самият Дюжев първо опроверга смъртта на братовчед си, а после и роднинската връзка с Шамана.

Във видеоборъщението Игор Безлер говори, че Петро Порошенко «много добре сътрудничил» и доставял голямо количество оръжие в Горловка. За доставките са знаели само няколко лица от обкръжението на бъдещия президент на Украйна, например един от тях е «господин Герасимов». Най-вероятно Безлер има предвид настоящия депутат във Върховната рада Артур Герасимов, който влезе в украинския парламент с номер 43 в Блока на Порошенко. Същият този Герасимов е отговарял за предизборния щаб на Петро Порошенко в Донецка област.

«Интересно ще е, ако се зададе въпрос на Герасимов, откъде в обкръжената Горловка изведнъж се е появило оръжие, при това в големи количества? При това не един или два кашона, а цели камиони «Урал». Да, при това още не е доставено оръжието за 450 хил. гривни, а ми иска вече да е при нас», разказа командирът.

По думите на Безлер, камионите с оръжието са пристигали в Горловка веднъж на три денонощия. Украинските пленници могат да потвърдят, че оръжието е идвало от Украйна, защото те са го разтоварвали. В списъците за опаковане пише на  украински език, какви боеприпаси и оръжия са пристигнали.

«За онези украинци, които изпращат СМСи за по 5 гривни в подкрепа на украинската армия, ще кажа само, че цената на един автомат, който ние получавахме от украинската страна струва 1900 гривни, цената на един БТР е 19 хил. гривни. За танкове нищо не сме се разбирали. Ето откъде е оръжието ни. И няма смисъл да се търси руска следа, защото в тази работа има пръст Киев», поясни Безлер.

Също така, командирът на опълчението предположи, че Порошенко не прекратява военната операция в югоизточната част на страната, за да прикрие незаконните доставки.

Игор Безлер рядко е общувал с журналисти, поради това има много малко достоверна информация за неговата персона. Това което е известно, че той е от Крим, има руско гражданство. В периода 1994 – 1997 години се е обучавал във Военната академия „Ф. Е. Дзержински”, след което става военен в запас и заминава да живее в Украйна. След началото на така наречената спецоперация в Донбас, Безлер повежда отряд от опълченци в Горловка и получава кодовото име Бяс.