ООН назначи руски дипломат за първи ръководител на антитерористичния отдел към ООН

 В сряда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначи постоянния представител на Русия във виенския офис на Световната организация Владимир Воронков за първи шеф на Службата за борба с тероризма на ООН. Това съобщи самият Гутериш в изявление, разпространено от медиите.

Задълженията на Воронков на новия му пост ще бъдат да „предоставя стратегически насоки за усилията за борба с тероризма на ООН, да участва в във вземането на решения в ООН и да гарантира, че източникът и последствията от проблемите на тероризма ще бъдат отразени в работата на ООН.“ Така Воронков ще получи статус на заместник-генерален секретар. Гутериш аргументира избора на руснака, като изтъкна, че под негово ръководство постоянното представителство на ООН е реализирало вече няколко проекта с Отдела по наркотиците и престъпността към организацията (UNODC) и е създало успешно сътрудничество с новооткритата Служба за борба с тероризма.

Назначението на Воронков определено е изненадващо, предвид факта, че през последното десетилетие висшите ръководни на постове в седалището на ООН са били заемани предимно от граждани на САЩ, Великобритания, Франция и Китай. Дори в момента американец оглавява политическите въпроси, французин ръководи мироопазването, британец е натоварен с хуманитарните въпроси, а китайски гражданин ръководи икономическите и социални дела.

Владимир Воронков започва дипломатическата си кариера през 1989 година. Между 2000-2002 г. той е съветник на посланика в посолството на Русия в Полша, а веднага след това бива назначен и за зам.-директор на кадровия ресор в руското вътрешно министерство. През 2005 година той става заместник на постоянния представител на Русия в ОССЕ във Виена, където работи до 2008 година. Точно тогава заема поста директор на Отдела за общоевропейско сътрудничество към Министерството на външните работи в Русия (2008-2011), като в този период той оглавява и руската делегация в преговорите с ЕС за безвизов режим (2010-2011 г.). Бил е и член на Управителния съвет на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) преди да стане част от ООН.

Източник: БГНЕС