Омбудсманът на Русия: Кой убива младите хора?

Според Ела Панфилова лобисти на наркомафията има на високи постове в различни структури, включително и в правоохранителните органи

От септември т. г. досега, т.е за по-малко от месец, повече от 700 души в Русия са се отровили от пушене на тревни смеси, не по-малко от 25 са починали, а мнозина са в кома. Убиецът — в Русия го наричат „сайс” (от англ. подправка), предизвика буквално епидемия, като най-разпространен се оказа в Република Башкортостан, Кировска област, Ханти-Мансийски автономен окръг и Москва. По думите на ръководителя на федералната служба за контрол на наркотиците(ФСКН) Виктор Иванов, всички пострадали са употребявали едно и също вещество — тревна смес, появила се неотдавна в Русия, с примес на вече установеното синтетично вещество с формулата MDMB (N)-Bz-F (новосинтетичен канабиноид). Досега психотропното вещество е било неизвестно, поради което не е фигурирало в списъка на забранените. Към момента ФСКН вече е инициирала включването му в „черния” списък. Виктор Иванов смята, че жертвите биха били много по-малко, ако в Русия функционираше национална система за рехабилитация на наркозависимите. Той съобщи, че вече са задържани първите заподозрени — около 20 души: „Локалните групировки на разпространителите на тази зараза са разгромени, каналите за внос на веществото в регионите са прекъснати. Възможната епидемия този път е блокирана”. Иванов посочи, че повечето от отровените са наркомани със стаж, но намиращи се извън сферата на наркологията и програмите за лечение на наркозависимите. Като проблем шефът наФСКН очерта, че въпреки нееднократните разпореждания на президента Путин през последните две години, правителството не е намерило средства за реализация на програмите за рехабилитация на наркозависимите с мотива, че такива финанси не били заложени в тригодишния бюджет.

В специално интервю за в. „Российская газета” от 9 октомври, омбудсманът на РФ Ела Панфилова се спира и на тази гореща за обществото тема.

„Наркотиците просто покосяват младежите, всички тези „спайси” се разпространяват много по-бързо, отколкото вируса на ебола — казва Панфилова. — Всяка година губим около 100 хиляди младежи — колкото цял град. Безнаказаност и разюзданост — такава е ситуацията с наркомафията у нас, която достигна застрашителни мащаби. Смятам, че това е една от основните заплахи за националната сигурност на страната. При това от серията невидими заплахи, които се проявяват късно, когато вече не може да се помогне.

Днес не само у нас, но и по целия свят, нараства разбирането, че човечеството безнадеждно е загубило борбата с наркомафията. Глобалната транснационална наркомафия действа много хитро. Дори вече се появяват догадки, че и мощната борба с тютюнопушенето е опит да се изтласка по-малко опасната, но конкурентна стока в полза на „спайс” и тежките наркотици.

Никакви обществени организации и рехабилитационни центрове не могат да се справят с потока наркомани, ако държавата прояви слабост, безпомощност и неспособност да предложи всеобемни системни мерки”.

В Русия обаче и досега няма закон за забрана на смесите за пушене, което според Панфилова е много сериозен въпрос. По думите й наркомафията има мощно лоби на различни равнища: „Може да се предположи, че без сериозни лобисти, включително и на високи постове в различни структури, включително и в правоохранителните органи, наркозаплахата не би приела такива застрашителни мащаби. Дали държавата, нашите правоохранителни органи ще се справят с наркомафията — това сега е главният тест за тяхната дееспособност. Мисля, че този въпрос трябва да бъде поставен в Съвета по национална сигурност и стремежът за справяне с наркомафията трябва да стане въпрос на чест за всеки ръководител на силовите ведомства — ФСС, Генералната прокуратура, МВР, ФСКН. Време е да прогледнем за този проблем. Нима наркочудовището е по-силно от нашите високопоставени генерали? Нима те не могат да се солидаризират за съпротива срещу него?

Нима нашата държава е безсилна да издири и обезвреди всички влиятелни и високопоставени „наркокъртици”, които поради корист фактически унищожават младежта ни?!

Дошло е време да обединим усилията си. И не само да забраним „спайс” (на този престъпен пазар днес забраняваш едно, а утре идва друго), но с усилията и на законодателите, и на правоохранителите да унищожим условията за възникване на такива катастрофи, а не само да работим с последствията. Трябва ясно да попитаме „Кой”?!