Оля Ал-Ахмед с награда от „Светове и цветове“

Специалният кореспондент на „Стандарт“ Оля Ал-Ахмед спечели наградата „За екология, култури и традиции“ от четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове“, организиран от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България. Отличието е за серия интервюта със световно известни личности и творци.

В рамките на една година Оля Ал-Ахмед успя да говори с Хулио Иглесиас, Йосиф Кобзон, Николай Расторгуев, Бисер Киров, Етиен Леви, Татяна Навка, Иля Авербух, Елена Ваенга, Алексей Ягудин, Карен Шахназаров, Николай Бурляев, редица посланици и изтъкнати политици.

Наградата „Светлана Плашокова“ в направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят“ тази година се присъди на Анелия Тодорова от Nova News, новинарски сайт на Нова телевизия бе отличен за интервюта с изтъкнати творци от Испания.

Призът споделиха и колегите Георги Митов- Геми от Радио „Алма Матер-Класик FM“ – за серия интервюта с интересни личности от културата на испаноезичния свят и Миролюба Бенатова от Нова телевизия за филма „Преселници в Барбастро“ (как цяло помашко село се изнесе в Испания).

Наградата „Самуел Франсес“ в направление „За професионална и гражданска етика“ взеха Йоана Николова (телевизия „Блумбърг“) за полемична статия за проблемите на журналистиката, публикувана в сайта webcafe и колегата й Петър Волгин от предаването „12+3″ на БНР – за серия интервюта по актуални обществени проблеми по света и у нас.

Сред отличените бяха и Димитър Събев, журналист на свободна практика – за разследване за избягване на данъци от страна на големи компании, представено по БиТиВи, Бойка Велинова, автор на сайта „Бонбониера“ – за серия публикации за Испания и Аржентина във вестниците „Животът днес“ и „Лечител“, Биляна Траянова( тв предаване „Без багаж“) – за поредица филми за Куба, излъчени по телевизия „Диема“ и Веселина Маринова, електронно списание „Меню“ – за публикациите „За странджанския манов мед и орлите“ и „Солта е живот“, която грабна специалната екологична награда от Roca -България.

За втори път бяха връчени отличия „Обединители на култури“ на личности, с особено голям принос за опознаването на испаноезичната култура в България. В церемонията по връчването на наградите и номинациите участва и председателят на СБЖ Снежана Тодорова .

Гости на събитието бяха посланиците на Аржентина, Венецуела и Куба, представители на посолството на Испания, директорът на Институт „Сервантес“, почетните консули на на Гватемала, Еквадор, Колумбия, Мексико, Чили, Хондурас, журналисти, приятели и почитатели на испанската и латиноамериканска култура. Валентина Серафимова и Янко Константинов допълниха събитието с песни от Испания и Латинска Америка. Тържествената церемония продължи с латино музика и превъзходно чилийско, испанско и аржентинско вино.