Оля Ал-Ахмед: Примирието в Сирия е крачка напред

Примирието в Сирия е крачка напред. Това заяви журналистът-арабист Оля Ал-Ахмед в Денят ON AIR по Bulgaria ON Air.

„Фактът, че това примирие се състоя и Сергей Лавров и Джон Кери седнаха на една маса и постигнаха това споразумение – това само по себе си говори, че има дипломатически пробив. Това е голямо постижение след като близо десет месеца двете страни, а и световната общественост се стремят да постигнат някакво примирие“, посочи Оля Ал-Ахмед.

Според нея в основата на конфликта в Сирия не са религиозните междуособици, а е запален отвън.

„Свидетел съм как тази страна процъфтяваше, когато в нея живееха мюсюлмани, шиити, сунити, алевити, друзи, много християни. Този конфликт, който е в Сирия не е конфликт на религиите и между кюрди и сирийци или турци и кюрди. Това е конфликт запален отвън“, обясни тя.

„За какво примирие можем да говорим, ако вътре в тази страна има 21 бунтовнически групи, запита Оля Ал-Ахмед и добави, че примирието не обхванало районите, държани от „Ислямска държава“ и „Джабхат Ан-Нусра. Аз самата загубих дирята на тези групировки коя каква е, в коя се превръща, в коя се преименува. Нещата трябва да се обобщят. Това са бунтовнически групировки. Това е така наречената опозиция, която, ако не достигне до техния мозък, че трябва да сложат оръжията на земята и в крайна сметка да се прекрати тази война на чужди интереси. Интересите са много. Ако Башар Асад се оттегли от власт и дойде тази по-свободна Сирия, която вероятно я искат терористичните групировки – тогава те ли ще управляват страната, те ли ще направят свободна Сирия забулена в бурки“, запита още тя.

Пътят е диалог и може да се стигне на дипломатическо ниво, смята Оля Ал-Ахмед.

В студиото тя сподели, че 5 минути преди да влезе в ефир е получила експлозивна информация от достоверен източник в град Хомс, „че последният квартал Ал Уаер в града, който е окупиран от една от бунтовническите терористични групировки, на 18.9 свалят оръжието – доброволно ще бъде напълно освободен от остатъците на тези терористи и тази опозиция“.

„И хората трябва да знаят, че бунтовническите групировки са терористични. Няма умерена опозиция, както и не може да има умерен тероризъм!“, завърши Оля Ал-Ахмед.