Олимпийският транспорт ще се контролира от космоса

Бил ли е отровен Йоан ІV?

Сигурността на пътищата на Олимпиадата в Сочи ще се контролира от космоса. В столицата на зимните игри се появиха нови пътнически автобуси, обзаведени със спътниковата навигационна система ГЛОНАСС. Оборудването ще позволи на диспечерите да определят точното местоположение на автобусите, да контролират спазването от шофьорите на режима за скорост, да наблюдават техническото състояние на транспортното средства и оперативно да реагират на извънредни ситуации.

 За превозване на участниците и гостите на Олимпиадата в Сочи ще бъдат задействани близо 1500 автобуси по 80 олимпийски маршрута. Сигурността и графика ще контролират 30 диспечери. Датчици на ГЛОНАСС в режим реално време ще определят местонахождението на всеки автобус, и тази информация веднага ще идва в логистичния център, каза Генералният директор на холдинг „Спайс-Тим”, който се занимаваше със създаването на тази система, Алексей Смятских:

– Всяко транспортно средство в Сочи, всеки автобус е обзаведен с голям бордов комплекс, който включва навигационно оборудване на базата на ГЛОНАСС и комплекс за видео наблюдение на безопасността. Това ще позволи на диспечера на логистичния транспортен център в режим реално време да вижда транспортното средство на картата на града, да контролира минаването на маршрута, спазването на разписанието, да получава тревожни съобщения за всички извънредни и дори опасни ситуации.

Освен навигационното оборудване, олимпийските автобуси имат датчици за дим, температура и система за видео наблюдение. В салона има по осем камери, с помощта на които диспечерът ще вижда ставащото в салона, както и пътната обстановка отпред и отзад на автобуса. До седалката на шофьора има „червено копче” – оперативна връзка за случай на непредвидени ситуации, казва ръководителят на департамента за работа с производителите на холдинга „Спайс-Тим” Генадий Гудумак:

– Шофьорът може да натисне тревожното копче и диспечерът автоматично ще вижда не само ставащото на борда, но и къде е автобусът, с точните му координати. Допълнително има устройство, което позволява да се фиксира възникване на пожар, и по този начин диспечерите могат на дистанция да вземат решение в случай на необходимост от някаква помощ.

Според специалистите, системата гарантира комфортни и главното безопасни условия за превози на гости и жители на Сочи. И не само по време на Олимпиадата, но и след нея.

.