Олигархът Ахметов избяга от Донбас

В сряда в Мариупол се проведоха две стачки в подкрепа на Донецка народна република (ДНР). И двата протеста се проведоха от предприятия, чиито собственик е украинският милиардер Ринат Ахметов. Той е противник на федерализацията на страната и дори скоро самият той призова работниците да организират стачки срещу ДНР, като несъгласните олигархът заплаши с уволнение.

„У нас не всички хора се продават и купуват, – казва Александър – един от жителите на Мариупол и член на инициативната група на ДНР. – Донбас не се продава!”. Според него, работниците в Донбас вече веднъж доказаха, че нямат намерение да се огънат под натиска на олигарха. Болшинството от работещите в заводите и мините на 11 май гласуваха за незевисимостта на ДНР.

„На него му е все едно дали ще се пролива човешка кръв или не, – казва за Ахметов друг от жителите на Мариупол. – Пред очите му са само пари”.

Идеята на Ахметов да организира стачки от работниците в собствените му предприятия претърпя провал. На призива му за митинг дойдоха едва няколко десетки работника. В същия ден милиардерът тайно напусна региона и замина за Лондон.