Оливър Стоун: Надявам се, че Путин ще победи в Сирия

Хубаво е, че президентът на Русия Владимир Путин премина към активни действия в Сирия, заяви американският кинорежисьор Оливър Стоун в интервю за El Mundo. Освен това той изрази надежда, че руският лидер ще удържи победа и ще допринесе за възстановяване на сирийската армия, която от своя страна да даде отпор на терористичната организация „Ислямска държава“.

„Според мен студената война никога не е приключвала“, заяви в интервюто Оливър Стоун, отговаряйки на въпрос не е ли започнала втора студена война. По неговите думи, макар че „Горбачов се отказа“, Джордж Буш-старши, а след него и Бил Клинтън не се отказаха от „американския милитаризъм“. Те проведоха процес на разширяване на НАТО и през цялото време създаваха все по-мощно и по-мощно въоръжение.

По мнението на Оливър Стоун, на американските власти тогава им провървяло: през 90-те години на миналия век те си имали работа с „най-дружелюбния президент, който можеха да си представят“, — с Борис Елцин. Този руски лидер, заяви режисьорът, „отвори вратата на Русия за хищническия капитализъм“.

„Това бе краят на Русия и в този момент Западът бе много доволен и любезен“, подчерта Стоун.

Обаче, американските президенти един след друг недооценяваха Русия, добави той. „Съществува природен закон, който не трябва да се забравя: ако врагът ти е прогонен в ъгъла, бъди внимателен. Всяка мишка, без изход, докарана до ъгъла, започва да хапе. Именно това се случи с Русия, ние я избутахме в ъгъла и я превърнахме в страна, която има причини да се опасява от САЩ“, подчерта режисьорът.

Говорейки за Владимир Путин, Оливър Стоун каза, че „можем да обвиняваме в много неща“ руския лидер, но несъмнено „той измени страната и върна чувството й за гордост“. Русия отново стана силна държава, способна да се противопоставя на САЩ на международната сцена.

По повод на военната операция на Русия в Сирия Стоун отбеляза: “ Според мен е много добре, че Путин премина към действия. Надявам се, че ще победи и това да позволи на сирийската армия да се възстанови и тя да даде отпор на ИД“.

Освен това режисьорът сподели, че ИД е следствие от войната в Ирак. „Хаосът, който наблюдаваме сега в Близкия изток, създадохме ние. Ние дестабилизирахме целия район. Вината е наша: превърнахме се в империя, сееща хаос“, заяви той в интервюто за El Mundo.

По думите на Оливър Стоун, в случая Русия защитава своя отдавнашен съюзник в района, а САЩ продължават да настояват за смяна на режима, превръщайки президента Асад в образа на „новия Хитлер“.