Оливър Стоун защити Путин за Крим

Холивудският кинорежисьор Оливър Стоун, спечелил три награди „Оскар“ с филмите си, се изказа в защита на руския президент Владимир Путин, който, по думите му, „не е зарязал Крим“, предаде агенция Франс прес, цитирана от vesti.bg.

„Мнозина американци не разбират, че Путин защитава жизненоважните геополитически интереси на Русия в кризата с Украйна“, заяви американският кинодеец в интервю за „Росийская газета“.

НАТО „ухажваше Украйна с цел да лиши Русия от флота ѝ в Севастопол“ на Кримския полуостров, който през март се присъедини към Русия след спорен референдум, каза той и добави, че „Русия не можеше да приеме това“.

„Разбирам защо Путин не можеше да зареже Крим“, обобщи режисьорът, който често е разглеждал политически теми във филмите си, например убийството на президента Джон Кенеди или скандала „Уотъргейт“.

Според Стоун кризата в Украйна е резултат от стратегията на НАТО, която се стреми да се приближи към руските граници въпреки уверенията, дадени от Вашингтон на бившия съветски лидер Михаил Горбачов точно преди разпадането на Съветския съюз в края на 1991 г.

Оливър Стоун, който неотдавна завърши документалната поредица в 10 серии „САЩ, никога неразказаната история“ за най-мрачните събития в американската история, в момента е съпродуцент заедно с украинци на документалния филм „Украйна в пламъци“, за който иска да интервюира Владимир Путин.

Режисьорът, чийто следващ филм е посветен на Едуард Сноудън, похвали Москва, че е дала убежище на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност и е показала, че „съществува алтернатива на контролирания от САЩ свят“.

Оливър Стоун е много активен политически и в миналото вече е изразявал подкрепа за основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, бившия венецуелски президент Уго Чавес и кубинския лидер Фидел Кастро.

В края на юли Оливър Стоун обвини американските власти, че са побързали да посочат Русия като виновна за разбиването на малайзийския пътнически самолет в Украйна и че искат да наложат позицията си на американците, без да покажат никакви доказателства.