Оланд: Франция ще изпълни договора за „Мистрал“

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че е станало недоразумение относно проекта за хеликоптероносачи „Мистрал“, предаде РИА Новости.

В четвъртък френският президент поясни, че не е казвал, че Франция ще прекрати договора за доставки на хеликоптероносачи „Мистрал“ на Русия, заради събитията в Украйна. Той подчерта, че е станало някакво недоразумение и пресата е интерпретирала грешно думите му.

„Договорът с Русия на хеликоптероносачи „Мистрал” не е прекъснат и спрян, но неговото реализиране ще зависи от събитията в Украйна през близките седмици“, уточни френският президент.

Напомняме, на 3 септември Франсоа Оланд заяви, че „проектът за хеликоптероносачи „Мистрал“ се замразява, тъй като липсват необходимите условия за доставянето на Русия на първия хеликоптероносач“, каквото и да означават тези думи. След това изявление се създаде голямо напрежение и паника сред стотиците служители и специалисти, работещи по проекта, защото едно замразяване би означавало да останат без заплати и работа.