Оланд: Франция е във война. Наш враг е „Ислямска държава”, не Башар Асад

В следващите дни Франсоа Оланд ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама и руския държавен глава Владимир Путин, „за да се обединят силите“ за унищожаване на „Ислямска държава“. Той настоява и за мобилизирането на европейските партньори на Франция, според предвиденото в Договора за ЕС за съдействие на страните при агресия срещу някоя от тях

925 народни представители от двете камари на френския парламент се събраха на извънредно заседание във Версай, за да изслушат речта на президента Франсоа Оланд за държавните действия след терористичните атаки в Париж.

Обединение на цялата международна общност за унищожение на „Ислямска държава“ – за това призова Франсоа Оланд в началото на речта си пред депутати и сенатори. „Франция е във война. Това, която се случи в Париж и в близост до Стад дьо Франс, са актове на война. Случилото се представлява агресия срещу нашата страна, нашите ценности и начин на живот. „Ислямска държава“ се бори с нас, защото Франция е страна на свободата, родината на човешките права“.

В следващите дни Фр. Оланд ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама и руския държавен глава Владимир Путин, „за да се обединят силите“ за унищожаване на джихадистката организация. Той настоява също за мобилизирането на европейските партньори на Франция, според предвиденото в Договора за ЕС за съдействие на страните при агресия срещу някоя от тях.

Оланд съобщи, че кървавите атаки в Париж са планирани в Сирия, организирани в Белгия и извършени във Франция. Той съобщи, че в тези актове на война има жертви от 19 националности. Франция е във война, неин враг е „Ислямска държава”, не Башар Асад, заяви Оланд. По думите му, за да се намери изход от кризата, е необходима една-единствена широка коалиция.

Оланд смята също, че Конституцията на Франция трябва да претърпи еволюция в посока възможността на властите да действат в ситуации като настоящата. Той обяви увеличаването на състава на полицията и магистратите и настоя за отнемане на френските паспорти на осъдените лица с двойно гражданство.