Окупиран е филиал на украински ВУЗ в Севастопол

Руски военни са завзели ректората на севастополският филиал на Университета за банково дело на Националната банка на Украйна, се казва в съобщение на сайта на учебното заведение.

Според публикуваната информация, цитирана в украинските медии, в четвъртък 30 въоръжени военни са блокирали сградата на института, а студентите и научно-педагогическите работници са били изведени от учебния корпус. Окупиращите настояли за незабавно признаване и встъпване в длъжност на нов директор на висшето училище, посочен от тях. Ръководството на университета настоява, че всякакви промени в ръководните органи се извършват в съответствие с действащото законодателство и искат проблемът да бъде решен от властите. В съобщението те предупреждават, че прецедентът може да застраши нормалното приключване на учебната година и дипломирането на студентите.

Украйна и Западът продължават усилията за мирно решаване на конфликта

Днес в украинския град Харков ще се проведе кръгла маса за намиране на изход от кризата в източните райони на страната с участието на временния премиер Арсений Яценюк, министрите на външните и вътрешните работи, както и депутати, представители на местните власти, бизнесмени и бивши президенти на Украйна. Помощникът на генералния секретар на ООН за човешките права пък се очаква да посети Донецк.

Обама заплаши Русия с нови санкции

Aмериканският президент Барак Обама отново предупреди, че се обмислят нови санкции, които да бъдат наложени на Русия, ако тя не промени политиката си спрямо Украйна. Обама е обсъдил темата в телефонен разговор с френския си колега Франсоа Оланд. Еврокомисарят по въпросите на разширяването Щефан Фюле отбеляза, че отношението на Москва към президентските избори в Украйна ще реши дали да бъдат наложени нови санкции.