„Окото на Саурон“ ще „гледа” от небето над Москва

„Окото на Саурон“ вече не е просто измислица – то ще освети небето над Москва, наблюдавайки руската столица по време на премиерата на последния филм от поредицата „Хобит“ в четвъртък вечер. Почитатели на британския писател Дж. Р. Р. Толкин ще пресъздадат Окото на Тъмния Господар Саурон от трилогията „Властелинът на пръстените“  в сряда вечерта, според The Hollywood Reporter Русия.

Създателите от руската арт-група „Svechenie“ измислили невероятната инсталация в знак на почит към великата сага и филмовата ѝ адаптация.

Те казаха, че инсталирането на Окото на Тъмния Господар на Мордор в реален размер ще „позволи на милиони фенове да отидат в Средната земя“ – измисленият свят, където се развива действието на трилогията.

Светлинната инсталация на опасното, обгърнато в пламъци Око ще бъде монтирана на покрива на комплекса„IQ-quarter“ в Международния бизнес център „Москва Сити“.

В сагата на Толкин Окото, което никога не се затваря, е символ на силата и страха, чрез които Тъмният Господар Саурон успял да подчини на волята си Средната земя. То е разположено на върха на кулата Барад-дур – крепостта, от която Саурон вижда целия свят. Всевиждащото око е алюзия на масовото наблюдение и контрол.

Епичните фентъзи филми по романа на Толкин „Властелинът на пръстените“ са режисирани от Питър Джаксън. В първата част на трилогията, „Задругата на пръстена“ излезе през 2001 г. След глобалния ѝ успех, Джаксън засне и предисторията по романа „Хобит: Билбо Бегинс или до там и обратно“. Филмовата поредица включва три части, като последната от тях излезе през декември.