„Окото на Саурон” няма да се отвори над Москва

Както съобщихме по-рано, днес вечерта в руската столица трябваше да се появи инсталация върху един от небостъргачи в центъра на града, изобразяваща „Окото на Саурон” в чест на премиерата на последния филм от поредицата „Хобит“ .

В крайна сметка обаче, се оказа, че жителите на Москва няма да могат да станат свидетели на събитието, съобщи РИА Новости. Руската православна църква и някои обществени организации се намесиха и заявиха, че тази инициатива никак не им се нрави. Протойерей Всеволод Чаплин заяви, че подобно събитие би могло да се определи като „знак за тържествуващото зло”, което се „издига над града”.

Създателите от арт-групата „Svechenie” решиха да прекратят проекта. „За съжаление, ние сме принудени да спрем проекта „Окото на Суарон””, се казва в прес релийза на групата.

„Svechenie“ измислили невероятната инсталация в знак на почит към великата сага и филмовата ѝ адаптация и спиред тях, инсталирането на Окото на Тъмния Господар на Мордор в реален размер би „позволило на милиони фенове да се пренесат  в Средната земя“ – измисленият свят, където се развива действието на трилогията.

Светлинната инсталация на опасното, обгърнато в пламъци Око трябваше бъде монтирана на покрива на комплекса„IQ-quarter“ в Международния бизнес център „Москва Сити“.

В сагата на Толкин Окото, което никога не се затваря, е символ на силата и страха, чрез които Тъмният Господар Саурон успял да подчини на волята си Средната земя. То е разположено на върха на кулата Барад-дур – крепостта, от която Саурон вижда целия свят. Всевиждащото око е алюзия на масовото наблюдение и контрол.