ОКОЛО 500 БЪЛГАРЧЕТА ОТ УКРАЙНА ЩЕ УЧАТ РОДЕН ЕЗИК

Одеса, УкрайнаНа 20 септември 2014 г. в Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ в Украйна започна новата учебна година.  Около 500 етнически българчета в Украйна ще учат роден език, литература, история, ще се запознават с българската култура и обичаи във филиалите на центъра в Одеса, Иличовск, Измаил и Болград. Към всеки един филиал са създадени вокални и хореографски колективи.

DSCF7116

Много от възпитаниците на „Аз Буки Веди“ са носители на първите награди в международни литературни и творчески конкурси като „Таланти твої, Україно“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти”, „Прехвръкна птичка” и други. Сред випускниците има студенти в българските университети.

DSCF7045

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“: „За пореден път българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ посреща своите ученици, които ще се опознават по-близо с роден език, литература и история през учебната 2014-2015 г. Трябва да отбележа, че броят на желаещите да посещават нашето училище нараства и тази година имаме възможност да обучаваме 500 деца. Образователният процес не е само пореден час от звънец до звънец, а е превърнат в интересни занимания. Това лято благодарение на активността и таланта на нашите ученици, „Аз Буки Веди“ е отново лидер по броя на получените награди от конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина. Вярваме, че се движим в правилна посока и от година на година ставаме все по-силни“.

DSCF7090

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ е създаден през 2008 г. към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. За краткия период „Аз Буки Веди“ се превърна в лидер сред българските неделните училища в Украйна. Центърът сътрудничи с Министерството на образованието, младежта и науката на РБългария и Държавната агенция на българите в чужбина. Успешната реализация на дейността се дължи и на Програмата „Роден език и култура зад граница“, в която „Аз Буки Веди“ участва всяка година. По време на лятната ваканция учениците имат възможност да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.DSCF7158-480x375 (1)