Одобрен е законопроекта за опростяване на руски визи за чужденци

Комисия на руското правителство  за законопроектна  дейност одобри законопроекта за опростяване на руски визи за чужденци, съобщи ИТАР-ТАСС.

По-специално се предлага да се съкрати броя на документите, които чуждестранните граждани предоставят за оформяне на руски туристически визи, а също да се увеличи максималния срок на тяхното действие от 30 дни до 6 месеца, както и тяхната кратност.

Освен това, този законопроект е насочен към общото подобряване на  визова практика в Русия, създаване на максимално комфортни условия за влизане на територията на Русия на чуждестранни граждани, чийто повод за посещение на страната са делови цели.

Също така, законопроектът предвижда  да има опростена процедура за влизане  на територията на Русия за чужденци, в частност на визити с цел за развитие и поддръжка на културни, научно-технически, обществено-политически, младежки и спортни връзки. Предвижда се прилагане на принципа на взаимност, касаещ  увеличаването на срока на действие на делови, хуманитарни, частни и туристически визи.