Одеската епархия на Украинската Православна Църква моли ООН, ОССЕ и Киев да защитят вярващите

Одеската епархия на Украинската Православна Църква (УПЦ) направи отворено обръщение към киевските власти и представителите на ООН и ОССЕ в Украйна, съобщи РИА Новости.

В обръщението се говори за предприемане на мерки за ненамеса на политическите сили и правоохранителните органи в работата на каноничната Украинска православна църква на Московската патриаршия, а също, да бъде обезпечена защитата на живота и здравето на православните свещеници и вярващи хора в Украйна.

„Сега се случват директни провокации и заплахи по отношение на Православната Църква и нейните свещеници и миряни. Медиите разпространяват несправедлива информация за Православната Църква, като по този начин се поражда и насажда омраза и вражда сред населението към Православната Църква”, се казва в обръщението към и. д. президент на Украйна Александър Турчинов и Арсен Аваков, Алег Махницки, Валентин Наливайченко, представителите на ООН, ОССЕ.

Авторите на обръщението молят „Да се предприемат мерки за ненамеса на политическите сили и и техните силови структури в дейността на каноническата Украинска Православна Църква”, а също „да се предприемат адекватни мерки по отношение на защитата на живота и здравето на свещениците и вярващите хора в Украйна”, както и за защита на имотите и имуществото на Одеската епархия и цялата УПЦ.

„Призоваваме ви да защитите духовенството и вярващите на Одеската епархия на УПЦ от хора, преднамерено разпространяващи недостоверна, фалшива, провокационна информация, която може да доведе до непредсказуеми последствия, които не носят мир, стабилност и спокойствие в нашето украинско общество”, се казва още в обръщението на УПЦ, подписано от митрополита Одески и Измаилски Агатангел, както и от свещениците, монасите и вярващите на епархията.