Одеса скочи срещу режима на Порошенко

Автор: Юрий Макаренко,  politikus.ru

Одеса продължава мълчаливата борба с правителството на майданстващите реформатори. В тази своеобразна война за свободата на региона под формата на автономия се присъединиха представители на местните власти.

В отговор Порошенко планира мащабна чистка на региона и силите за сигурност търсят само удобен повод, за да се намесят. Местните политици обаче нямат намерение да се отказват. Така, на последната сесия на Областния съвет на Одеса се прие обръщение към правителството на Украйна против репресиите.

Най-показателният и „сепаратистки“ за режима акт на неподчинение от страна на местните депутати е гласуването в подкрепа на обръщението на етническите малцинства в региона до министър-председателя и президента. Става въпрос за запазване самостоятелността на Болградския район като административно-териториална единица и разширението му за сметка на цялата южна част на областта, населена с гагаузи, българи и други малцинства. Инициативата бе на лидера на партията „Наш край“ – българинът Антон Кисе, който получи безусловна подкрепа от почти всички местни депутати в областния съвет.

Както е известно, всякакви разговори за автономия Киев автоматично ги обявява за сепаратизъм и държавна измяна. Струва си да припомним неотдавнашния инцидент в Черновци, където организаторите на кръглата маса за европейска интеграция на региона и за защита на националните малцинства, бяха жестоко бити.

Източник: Инфо поглед