В Одеса се проведе акция в памет на жертвите в Дома на профсъюзите

На 2 май в Одеса се проведе акция в памет на жертвите в трагичните събития през 2014 г. в Дома на профсъюзите, предаде ТАСС.

Участниците в акцията разгърнаха голям плакат със снимки на загиналите, а цветя и венци изпълниха огромната поляна срещу входа на Дома на профсъюзите на Куликово поле, предаде кореспондент на агенцията от мястото на събитието.

1424876796 1425037003

Върху „живия мемориал“ лежат много живи цветя, каски, Георгиевски и черно-бели ленти, а сред тях и плакати с надписи „Казан помни“, „Санкт Петербург“ и др.

В акцията в памет на жертвите в Дома на профсъюзите присъстват и представители на различни страни – Франция, Израел, Италия и Германия. Чуват се скандирания „Фашизмът няма да мине“, „Одеса е руски град“, „Одеса помни“ и др.

На мястото пристигнали и роднини и приятели на загиналите. Те носели черти балони, които раздавали на желаещите. Помолили органите на реда да ги допуснат до сградата на Дома на профсъюзите, но те не им позволили.

1424881301

По време на акцията хората пуснали в небето черни балони и бели гълъби.

Митинг в памет на жертвите от трагедията в Одеса се проведе вчера и пред сградата на Европейския парламент в Брюксел. Той е бил организиран от европейския депутат Татяна Жданок, предаде ТАСС.

„От юни 2014 г. насам ние се събираме тук на всяко второ число на месеца. Днес минаха точно две години от страшния ден, а виновниците не са открити и не са понесли наказание“, заяви тя. Събралото се множество е държало в ръце фотографии с горящия Дом на профсъюзите, знамето на Одеса и черни балони.

„В момента в Европейския парламент постепенно се променя отношението на депутатите към случващото се в Украйна и за това, което се случи в Одеса. Бих казала, че хората могат да бъдат измамени за дълго време, но не и безкрайно“, заяви Жданок.

На 2 май 2014 г. в Одеса избухна въоръжен сблъсък между привържениците и противниците на новите украински власти. След това радикалите запалиха областния Дом на профсъюзите, в който се бяха скрили противниците на „евромайдана“. По данни на украинското МВР в безредиците са загинали 48 души, а 250 са били ранените.

При провеждане на разследването властите признали за виновни за трагедията 22 души. Половината от тях са арестувани, като всички те са привърженици на „антимайдана“. В същото време следствието не открило доказателства за планирания палеж на сградата на Дома на профсъюзите.

В момента в Малиновския районен съд в Одеса се води дело за трагедията, а на подсъдимата скамейка са петима заподозрени „антимайдановци“, припомня ТАСС.