Одеса призовава Путин да освободи града от фашистка окупация

В Одеса пред известна Колонада на красивия морски град, активисти от младежки организации на Одеса окачили огромен транспарант с лозунг: «Владимир Владимирович, освободете Одеса от фашистка окупация». По-рано, на 12 ноември, младежки организации на Одеса призовавали президента на Русия с лозунга: «накажете виновните за трагедията на 2 май, Владимир Владимирович». Транспарантът с този лозунг се появил на Тьошчин мост в самия център на града, съобщи info-center.od.ua. Призивът е бил адресиран не само към руския президент, но и към всички жители и чиновници на Одеса.

«Ние се нуждаем от помощта на братския руски народ. Нашият град е окупиран буквално от фашисти, които подлагат на побой и тормоз нашите роднини и приятели. Ние молим президента на Русия за помощ. Одеса трябва да бъде свободна», заявил организаторът на акцията.

Odessa02_1

Какви са причините за тези призиви?

Активистите от одеската съпротива са недоволни от бездействието на местните власти, поради което се обърнали с призив към руския президент, да бъдат наказани всички виновни за ужасната трагедия в Дома на профсъюзите на 2 май.
В социалните мрежи, антимайдановските активисти разпространили заявление относно своето несъгласие с факта, че местният Следствен изолатор (СИЗО) държи само хора, привърженици на „антимайдана”, а всички други от противниковата страна, са били освободени.

„Мина половин година, а в ареста държат само привържениците на „антимайдана”, при това онези, които са пострадали. Но никой от активистите на Майдана не е в следственото, дори онези, които лично застреляха главния редактор на в. „Думска” и минимум още двама души. Всичко това е заснето на видео, но милицията не бърза да разследва случая и да накаже убийците!!!”, се казва още в съобщението в групата „Народна дружина на Одеса (Антимайдан)” в социалните мрежи.

Какво се случи в Одеса?

Напомняме, че на 2 май в Одеса пред Дома на профсъюзите привържениците на Антимайдана организират акция в подкрепа на федерализацията, която завършва с жесток сблъсък с радикално настроени активисти, поддръжници на киевските власти – радикалите от неонацистката групировка „Десен сектор” и ултраси. Активистите на „Десен сектор“, добре въоръжени с огнестрелни оръжия, обкръжат лагера на федералистите, изтласкват ги оттам, а когато последните се укриват в сградата на Дома на профсъюзите, фашистите го запалват, с ясното съзнание, че в помещенията има живи хора. Федералистите изгарят живи сред ужасни мъки – някои се задушават, а други скачат от горните етажи, виждайки че няма от кого да чакат помощ. Някои са убити от радикалите, намиращи се в горящата сграда. Онези, които не изгарят в пламъците и не се разбиват, падайки върху паважа, след като се измъкват от пламъците и излизат на улицата биват догонвани и доубивани с павета, бухалки, вериги от същите тези активисти… Или фашисти… в случая разлика няма.

Пристигналият на място лекар от Спешна помощ, Игор Розовский, се опитва да окаже помощ на пострадалите, но е спрян от въоръжените активисти на „Десния сектор“ и е принуден да гледа смъртта на техните жертви. По негови думи:

„Вчера, както знаете, в нашия град се случи страшна трагедия, едни хора убиха други. Убиха ги жестоко – изгориха ги живи. Не в състояние на опиянение, не за наследството на баба им, а затова че не споделят политическите възгледи на националистите. От началото избиваха жестоко, а после ги изгаряха. Като лекар, побързах да окажа помощ на онези, които можеха да бъдат спасени, но бойците ме спряха, като не ми дадоха да стигна до ранения. Един от тях грубо ме блъсна, обещавайки ми, че скоро мен и другите евреи в Одеса ни чака същата участ. Видях младеж, който можеше да бъде спасен, ако бях успял да го откарам в болницата, но всички преговори завършиха с удар по лицето ми и загубата на очилата ми. За 15 години съм видял много, но вчера исках да заплача не от болка, не от срам, а от безсилие, че няма какво да направя. В моя град се случи това, което не се е случвало дори по времето на фашистката окупация. И се питам защо целият свят мълчи?“

В онази вечер радикалите директно заплашвали с разправа и разстрел онези служители на милицията, които се опитвали да въведат ред и да успокоят страните в конфликта.

odesa2Първият, който бива уволнен след тези събития е ръководителят на областната милиция, който на сесия на областния съвет е поискал да бъдат изведени от града изпратените от Киев радикали от „Десния сектор“ и представителите на „майдана“, както и да бъдат съборени незаконно издигнатите от тях блокпостове. На това негово предложение, което щеше да предотврати ужасяващата трагедия се противопоставя назначеният от Киев областен губернатор, Владимир Немировский, под предлог, че присъствието на гореспоменатите съмнителни елементи (активисти на фашисткото формирование и майдановци) е необходимо за допълнителна подкрепа на милицията. И наистина самата милиция не проявява почти никаква активност, когато е необходимо да се намесят за спасяването на гражданите от горящото здание, а още по-малко, за да изпълнят задълженията си по служба и да възстановят обществения ред. Уволнен от ръководните органи, отговарящи за реда в Одеса, е онзи, който се е опитал да предотврати трагедията… Но освен него, онези служители на милицията, които още на следващия ден са освободили активистите от „Одеска дружина”, също са били отстранени от длъжност и дори заплашвани с репресии. Милиционери потвърждават, че все още лоялната към местните жители на Одеса МВР до ден днешен се намира под силно давление от страна на властите.

odessaВ резултат на сблъсъците в Одеса на 2 май, са загинали (по официални данни) 48 души, а над 200 са били ранени. По неофициални данни, загиналите в трагедията са над 200, но престъпленията се укриват от властите. Доказателствата са били заличени, а разследването прекратено.