Обяснението на МВнР за отложената визита на Наришкин в България учудва Русия

„Учудване предизвика позицията на Министерството на външните работи на България относно посещението на председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин в тази страна“, заяви пред журналисти ръководителят на службата за връзки с обществеността Юрий Шувалов.

Българските власти потвърдиха, че посещението у нас на председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин няма да се състои на 6 – 8 май и не пропусна да посочи, че Наришкин е в списъка с руски представители, на които ЕС наложи персонални санкции – забрана за влизане на територията на всички еврочленки и замразяване на финансови авоари.

Затова посещението в България на Сергей Наришкин, предварително планирано между 6-и и 8-и май, няма да се осъществи, поясни българското МВнР и припомни, че решенията на Съвета на ЕС са задължителни за страната ни.

Още вчера от ведомството на Кристиан Вигенин поясниха, че прямо Наришкин са наложени и действат следните ограничителни мерки на ЕС: забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на ЕС; замразяване на всички финансови средства, съгласно Решение на Съвета 2014/151/ОВППС от 21 март за изпълнение на Решение 2014/145/ОВППС относно налагането на ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и имплементиращи Регламенти 208/2014 от 5 март и 269/2014 от 17 март.

Горепосочените актове на ЕС са пряко приложими в България и задължителни за изпълнение. Решението на ЕС е в сила от 21 март 2014 г. – деня на публикуване в Официален вестник на ЕС и понастоящем се прилага до 17 септември 2014 г., като подлежи на постоянен преглед. Действието му се удължава или самото решение се изменя, в зависимост от случая, ако Съветът прецени, че целите му не са постигнати, допълват от МВнР.

Шувалов поясни, че първоначално „посещението наистина е било планирано за началото на май, но след това по взаимно съгласие на страните то бе отложено за по-късно на 6- 8 май“.

„Днес обаче ние виждаме ултимативно изявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни“, отбеляза той и изтъкна, че „в това заявление звучат становища, които представляват недостоверна информация, по същество става преиначаване на фактите, информацията се подава по такъв начин, че един вид са били закрити някакви сметки, които Сергей Наришкин никога не е имал“.

„Подобни действия от страната на България огорчават“, подчерта Шувалов, изразявайки надежда, че „това изявление ще бъде оценено от българската страна като грешка, която ще бъде поправена“. „Надявам се руското Министерство на външните работи от своя страна да реагира по съответния начин“, добави Юрий Шувалов.

По негово мнение, хората сякаш се намират в зомбирано състояние: “Ние не можем да познаем нашите парньори, четейки подобни текстове. Надявам се, че те ще могат да намерят сили в себе си да излязат от това състояние“, каза Шувалов. Той обърна също така внимание, че „нашето отношение към братския български народ не се променя, въпреки това изявление на чиновниците от Министерството на външните работи на тази страна.“

Сергей Наришкин е един от първите руски представители, които бяха включени в „черните списъци“ на САЩ и ЕС. Посещението му у нас трябваше да се състои още преди месец, но тогава българските власти го отложиха. По този повод в края на март журналисти зададоха въпрос към премиера Орешарски дали председателят на Думата ще бъде допуснат на наша територия, на което той отговори: „Щом е в забранителния списък, защо задавате въпроси?“