Объркаха Саманта Пауър с въпрос за Донбас

Събитията в Донбас бяха обсъдени в долната камара на американския Конгрес. Конгресменът Дан Рорабакър обърка представителят на САЩ в ООН Саманта Пауър с въпросите си за разпределението на силите в Югоизточна Украйна. Той съобщи, че по негова информация населените места в Донбас са обстрелвани не от опълченците, а от украинските военни и наемниците, предаде телевизия „Звезда“.

„Аз бях в Европа и разговарях с много хора, свързани с разузнаването в различните страни. Те ми разказаха, че в действителност една трета от състава на украинските военни формирования са хора, които не са военни, а им се плаща от някои олигарси“, каза Рорабакър.

„Не смятам да слушам версията на руския президент Владимир Путин“, отвърна Пауър.

„Но, ако вие сте представител на САЩ в ООН, то следва да обръщане внимание на заявленията на всички страни, да ги оценявате, а не да ги отхвърляте. Защото лично аз предполагам, че ако не се бе случило това насилствено сваляне на правителството в Украйна, ние нямаше да се озовем в такава ситуация“, каза Рорабакър.

Саманта Пауър отхвърли твърдението на конгресмена, че болшинството от мирните жители в Донбас са загинали от ръцете на украинските военни. Тя нарече това „малко вероятно“, като се позова на данните от отчетите на ООН и ОССЕ, без обаче да се обоснове.