Общоправославният събор ще се състои

При благоприятни условия, Общоправославният събор ще се състои през 2016 година. Относно датата се споразумяха главите на 13-те православни църкви в Истанбул.

Срещата бе инициирана от главата на Константинополската църква патриарх Вартоломей и бе посветена на междуправославните въпроси, както и на актуални световни проблеми.

Насрочването на Общоправославния събор за 2016 година само по себе си е вече огромна крачка напред. За вземане на това решение отидоха повече от 50 години. Днес е ясно, че без Общоправославен събор редица въпроси не могат да бъдат решени. Съборът ще стане историческо събитие, смята Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил:

– Такива събори в историята практически нямаше, защото той ще обедини всички поместни православни църкви. Изключително е важно, че решенията на него ще се приемат с консенсус, т.н. общо съгласие. Никакво гласуване на Събора няма да има. Но едновременно в документа, който беше приет сега, се казва, че всяка църква има един глас. Това означава, че църквата не може да представлява две различни становища, а мнението й следва да се формулира така, че да изразява общото настроение на епископата, духовенството и народа. Това е много важно за да няма противоречия, да няма нищо, които би могло да ни разделя. Съборът е длъжен да ни обедини всички, да ни направи ефикасни пред лицето на онези проблеми, които съществуват сега в света, и да примири онези, които са все още разделени.

Резултат от днешната среща в Истанбул стана не само утвърждаването на регламента на предстоящия Общоправославен събор. Църковните глави приеха редица много важни обръщения – в защита на християните в Сирия и Близкия Изток, заявление за политическата криза в Украйна. Както каза патриарх Кирил, в това заявление се съдържат три важни елемента:

– Първо, призив към мир и мирно уреждане на всички въпроси. Второ, никой не бива насила да завзема църкви и манастири. Т.е. в решаването на църковните разногласия да няма военна или физическа сила. И трето, във връзка с положението в Украйна е важно обръщението към хората, които са в разкол. Всички православни църкви призоваха разколниците да се върнат в лоното на Православната църква.

Този призив подразбира каноничния принцип за възсъздаване на църковното единство в Украйна, подчерта Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.