ОБРЪЩЕНИЕ на Изпълнителното бюро на Национално движение „Русофили“ към членовете на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Членовете и симпатизантите на Национално движение „Русофили“ с тревога следят спора между Руската православна църква и Констанополската патриаршия, както и в цялата православна общност относно юрисдикцията върху каноничната територия на Украинската православна църква – Московска патриаршия и състоянието на Православната църква там. Вместо единение на православния народ на Украйна, научаваме за случаи на насилие и човешки жертви при защитата на храмове и манастири.

Ние, българите, живеем повече от хиляда години с духовната наслада и гордост, че наши свещеници и дейци са пренесли християнската вяра до братския руски народ; излъчили са стотици архиереи – строители на Руската православна църква и православието на руска и украинска територия. Ето защо с огромна надежда очакваме позицията на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по всички действия, предизвикали преустановяването на общението между двете църкви и прекратяването на руското паломничество в Света гора.

Цялата православна общност в България очаква вашите отговори на следните въпроси:

Канонично ли е предоставянето на автокефалия от патриарх Вартоломей на Украинската православна църква, която досега беше считана от всички поместни православни църкви като разколническа и вън от православното общение?

Негово Всесветейшество Вартоломей не изземва  ли чрез своите действия правомощията на Всеправославен събор, който единствено има право при съгласие на всички автокефални църкви да дава автокефалия?

Не посяга ли Константинополската патриаршия на решения и съответно на права, присъдени на Московската патриаршия още през 1686 г., посочени да бъдат „всеконечни“?

Днес не се ли извършва погазване на Апостолски правила, приети на редица Вселенски събори?

Това са въпроси, които са изцяло църковни и що се отнася до Българската православна църква – Българска патриаршия, са изцяло от Вашата компетентност.

Ние, като неправителствена организация, която е убедена, че православието е темел на българската цивилизация; че без хармонично съществуващи отношения между православните народи и техните църкви, не е възможно добросъседство и взаимен прогрес, си задаваме и други въпроси.

Няма ли опит православието, този хилядолетен стожер на духовния живот и държавността в нашите страни,  да бъде въвлечен в геополитически омрази, вражди, противопоставяния и хибридни войни?

Няма ли вселенски опит на католицизма и протестанството, впрегнати в колесницата на световния политически егоизъм и агресивност, да нанесат непоправим удар на нашата духовна жизнена тъкан – православието?

Даваме ли си сметка до какви пагубни последици може да доведе разбиването на православната общност, която днес е изправена пред нова дългогодишна схизма?

 

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Ние сме убедени, че както много често в своята дълга и драматична история, Българската православна църква – Българска патриаршия, ще намери и прегърне най-верните съждения, оценки и действия за каноничното разрешаване на този спор. Само така ще бъдат съхранени и правата на стотиците хиляди граждани на Украйна с български произход. Искрено се надяваме и настояваме Светият Синод в най-кратък срок да приеме необходимото решение, което съответства на братските чувства между българския и руския народ.

Национално движение „Русофили“ ще подкрепи всяко Ваше действие, което води до възстановяването на православното единство.

В очакване на Вашите мъдри решения и действия изразяваме своята благодарност и признателност за ползотворната ни съвместна работа.

 

26.10.2018 г.

С преклонение:

Николай Малинов

Председател на Национално движение „Русофили“