САЩ и Русия ще се опитат да прекратят войната в Сирия чрез дипломатическа среща този уикенд

Въпреки многократните спънки по пътя към мира в разтърсваната от военни действия Сирия, световните и регионалните сили ще дадат пореден шанс на дипломацията. Този уикенд САЩ и Русия ще проведат в два европейски града дипломатически преговори, с които да се направи опит да бъде прекратен огъня в Сирия.

Вашингтон и Москва, които миналата седмица официално прекъснаха сключеното примирие, обявиха, че през уикенда ще се състоят две срещи за нови мирни преговори – в Лозана в събота и в Лондон в неделя. Фокусът и на двете срещи ще бъде постигането на споразумение за намиране на „многостранен подход към разрешаването на кризата в Сирия, включващ устойчивото прекратяване на насилието и възобновяването на доставките на хуманитарна помощ”, съобщиха от Държавния департамент на САЩ за АФП.

В швейцарския град, към държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския министър на външните работи Сергей Лавров ще се присъединят техните колеги от Турция и страните от Персийския залив. За момента обаче, няма потвърждение от Иран, който е ключов играч в конфликта и съюзник на сирийския президент Башар Асад.

В неделя в Лондон Кери ще се срещне с ръководителите на Великобритания, Франция и Германия.

Руският президент Владимир Путин „изрази надежда, че срещата, определена за 15 октомври в Лозана, ще бъде продуктивна и ще допринесе за приемането на конкретна резолюция”, съобщиха от Кремъл.

Източник: БГНЕС