Акад. Иван Юхновски: Новите технологии нямат отговорност за „маймуната” с автомат

Стабилността в света не се внася от техническия напредък, а загубата на баланс е резултат от нестабилността на политически влияния и управляващи върхушки, т.е. това е чисто човешки фактор. Така че, за съжаление, част от научно-техническите постижения, особено в отбранителния сектор, много лесно, въпреки световното обществено мнение, попадат в ръцете на престъпници, цитира БГНЕС.
Този кървав сериал наблюдаваме и в момента. Резултатите от това, за жалост, се мултиплицират непрекъснато. Освен техническият резултат от прилагането на мощните оръжия в света, следва медийното разпространение на информацията за ужасите, които тези варварски групировки творят. С което увеличават физическата проекция на злото, вплетено в тяхната идеология и смъртоносни цели. Все едно пред себе си виждаме една маймуна, която има по пет пръста на ръцете си, с които си служи не лошо. Но, ето, на нея й дават един автомат и тя започва да стреля във всички посоки. Съжалявам за сравнението, но то ни доближава до атавизма и до тъмните векове – невежеството там е сила, а кръвопролитията – неизбежни.
Злото в света не се поражда от учените, които създават новите технологии във военното дело, но е важно да се разбере кой, как и защо ги ползва. Човешкият фактор е решаващият в този избор. Защото човешкият разум предели няма, евристичният импулс ще продължи да дърпа интелекта напред, но трябва да се справим по-скоро с разрушителния нагон в нашия сложен свят. Естествено, явиха се и антинаучни направления, според които науката носи само нещастие, но това е вредно и невярно. Това не означава, че учените сме извън събитията, напротив. Но нека ясно разграничим ролите си, особено от политиците, техните добри и лоши ходове, както и враждите, които създават вътре в страните си и в различни точки на света.