Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в Русия – Спасо-Преображенският манастир

Солженицин. Архипелаг ГУЛАГ, II глава – АРХИПЕЛАГЪТ СЕ РАЖДА ОТ МОРЕТО>
http://dsspro.ru/work/spaso-preobrazhenskiy-monastyir/

В северното Бяло море, където нощите половин година са бели, Големият Соловецки остров възправя сред водата белите си черкви, укрепени с крепостни стени от валчести камъни, ръждивочервени от полепналите по тях лишеи — и сиво-белите соловецки чайки постоянно кръжат над твърдината и кряскат.
„В това бледо сияние сякаш липсва грехът. Сякаш природата още не се е доразвила до греха“ — така възприема Пришвин Соловецките острови[1].
Без нас са се издигнали тези острови от морето, без нас са се изпълнили с двеста рибни езера, без нас са се заселили с диви петли, зайци, елени, а лисици, вълци и други хищни зверове тук никога не е имало.
Настъпвали са и са отстъпвали ледници, гранитните камъни са се натрупвали около езерата; езерата са замръзвали през соловецката зимна нощ, ревяло е морето от вятъра и се е покривало с ледена каша, а тук-таме и с лед; пламенеели са полярните сияния върху половината от небесния свод; и отново е просветвало, и отново се е затопляло, и смърчовете са издигали все по-високо все по-яките си стволове, кудкудякали и кряскали са птици, тръбно са ревели елени — кръжала е планетата с цялата световна история, царства са падали и възниквали, а тук все не се появявал ни хищен звяр, ни човекът…
Монасите Саватий и Зосима прекосили с лодка седефеното море и решили, че този остров без хищни зверове е свят. Те полагат началото на Соловецкия манастир
Солженицин. Архипелаг ГУЛАГ, II глава – АРХИПЕЛАГЪТ СЕ РАЖДА ОТ МОРЕТО
http://dsspro.ru/work/spaso-preobrazhenskiy-monastyir/