Обама: Споразумението за ТТИП между САЩ и ЕС може да се забави

Предстоящите политически промени в САЩ и в Европа могат да доведат до забавяне на сключването на споразумението за свободната търговия и инвестиционното партньорство между САЩ и ЕС (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP, (ТТИП). Това заяви в неделя американският президент Барак Обама, предаде РИА Новости.

„Ние водим преговори по даденото споразумение вече от няколко години и сме постигнали прогрес. Но времето в момента не е на наша страна. Ако не приключим работата над споразумението тази година, предстоящите политически изменения в САЩ и в Европа могат да отложат сключването му с известно време“, заяви Барак Обама по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Той призова „пътят да се следва и да не се губят съществуващите възможности“.

„Времето да се свърши работата е днес. В Хановер съм, за да кажа, че САЩ са готови да направят всичко възможно, за да постигнем амбициозното и всеобхватно споразумение тази година“, подчерта Обама.

Американският лидер изрази увереност, че споразумението ще позволи да се „намалят тарифите, да се опростят процедурите, да се свалят различията в регулациите“. Според него договорът ще „опрости търговията за всички, в това число и за малкия бизнес“.

Обама отбеляза, че споразумението има „редица стратегически предимства“. Сред тях американският президент описа в частност, че то „ще допринесе за връзките между членовете на ЕС, включително и държавите от Южна Европа“. Освен това, според него, „то ще способства и за икономическия растеж“.

По думите на Обама ТТИП щe позволи повишаването на енергийната сигурност на Европа. „Даденото споразумение ще позволи диверсифициране на енергийния пазар и да се повиши енергийната сигурност на Европа“, заяви той.

Споразумението за ТТИП е документ, чието приемане ще позволи да се намалят цените на тарифите и да се отстранят бариерите за бизнеса между Европа и САЩ, като се направят по този начин изискванията към компаниите в двете икономически пространства относително универсални. Противниците на споразумението смятат, че то отразява интересите единствено на транснационалните компании, които се борят за намаляване на контрола и отслабване на мерките за регулиране в Европа. За времето на подготовката на договора за подписване в държавите от ЕС са проведени стотици протестни акции, отбелязва РИА Новости.