Обама се присмя на републиканците, които твърдят, че ще се справят с Путин

Американският президент Барак Обама се присмя на опозицията от републиканци, като заяви, че те напразно го критикуват в проява на слабост и едва ли биха могли да окажат съпротива на руския президент Владимир Путин.

Повод за коментара на Обама стана неотдавнашният скандал по време на дебата на републиканските кандидат-президенти по канал CNBC. Всички участници в дебатите бяха обидени на водещите, които според тях задавали некоректни въпроси. Републиканската партия отказа да проведе следващите насрочени дебати по този телевизионен канал.

„Забелязахте ли, че всеки от кандидатите обяснява на журналистите колко е слаб Обама и как Путин му хвърля прах в очите, а когато аз поговоря с Путин, той ще се поправи“, попита държавният глава по време на събитие на Демократичната партия в Ню Йорк. „А след това се оказва, че не могат да се справят с куп телевизионни водещи от CNBC на дебатите“, добавя американският президент, подкрепен от аплодисментите на съпартийците си. „Общо взето, щом не можеш да се справиш с тях, не смятам, че китайците или руснаците биха се притеснявали особено от теб“, отбеляза Обама.

Републиканците, които по традиция се опитват да се покажат като решителни политици, не веднъж са критикували Обама, като са заявявали, че той е слаб и нерешителен – в частност за предполагаемата слабост по отношение на Русия. Кандидат-президентът и милиардер Доналд Тръмп заяви, че „ще се разбере“ с Путин, а бившата шефка на HP Карли Фиорина посочи, че няма да води никакви преговори с Путин, а вместо това ще укрепи американския флот. Останалите кандидати-републиканци обещават да бъдат сурови по отношения не Русия, но избягват конкретиката по този въпрос.