Обама: САЩ „са готови за сътрудничество с Русия“ в Сирия

САЩ „са готови за сътрудничество с Русия“ в Сирия, но Москва, според тях, „засега не прави необходимите стъпки“, а продължава да подкрепя режима в Дамаск. Това заяви в четвъртък американският президент Барак Обама на пресконференция в Пентагона след съвещание по въпросите на борбата с „Ислямска държава“, предаде ТАСС.

По думите му, правителството на сирийския президент Башар Асад „и съюзниците му продължават да нарушават режима на прекратяване на бойните действия“. „Прякото участие на Русия в това в продължение на последните няколко седмици предизвиква много сериозни въпроси относно намеренията й“ да разреши конфликта, счита Обама.

„САЩ продължават да са готови да работят с Русия с цел да се опитат да намалят нивото на насилието и да укрепят усилията си срещу ИД и „Ал Кайда“. Но засега Русия не е направила необходимите стъпки. За Русия настъпи времето на покаже, че се отнася сериозно към тези задачи“, добави той.

„Ситуацията е сложна, но трябва да се даде шанс. За да можем да си сътрудничим с Русия, трябва да се спазват необходимите принципи, освен „разреждането на конфликтния потенциал“, към който ние в момента се придържаме. Това означава сдържаност от страна на режима, което ние до този момент не виждаме“, каза още американският президент.

В същото време той заяви, че „не е убеден, че на Русия може да се вярва“ в ситуацията с разрешаването на кризата в Сирия, но смята за необходимо продължаването на сътрудничеството с нея.

„Не съм убеден, че можем да се доверим на руснаците и президента Владимир Путин. Именно затова ние трябва да проверим дали можем да постигнем реално прекратяване на бойните действия. То трябва да включва прекратяване на бомбардировките по въздух и предотвратяване на гибелта на мирните жители“, заяви Обама.

Отговорността за случващото се в Сирия той възложи на президента Башар Асад. Според него Русия в Сирия може да не оправдае американските очаквания, „защото не иска или няма достатъчно влияние върху Асад. „Това ще  проверим“, каза той.

По думите на американския лидер, алтернативата на мирното регулиране на конфликта в Сирия е „продължаването на вечната гражданска война“.