Обама: Русия напредна съществено в икономическото си развитие

Президентът на САЩ Барак Обама иска да бъде признат икономическия успех на Русия. Това би лишило руските компании от отстъпки в търговията със САЩ.

„Русия напредна съществено в икономическото си развитие и подобри конкурентоспособността си”, отбеляза американският президент. Във връзка с това, следва да бъде прекъснато сътрудничеството с Русия по силата на Генералната система за преференции, предполагаща търговски отстъпки за Русия, добави още Обама.

Оборотът на външната търговия на Русия със САЩ през 2013 г. е от порядъка на $27,7 млрд, като от тях експортът от Русия в САЩ е $11,2 млрд , а импортът в Русия — $16,5 млрд.

Търговското представителство на САЩ разполага с по-различни данни. Така, целият оборот за 2013 г. се оценява на $38,1 млрд.

Основните стоки внасяни от Русия в САЩ са: нефт ($19,4 млрд), черна металургия ($1,6 млрд), неорганична химия (обогатен уран) за $ 1.4 млрд., торове за $815 млн. и скъпоценни метали (платина) за 813млн. щатски долара. Вносът на селскостопански продукти възлиза на $ 40 млн.

Преразглеждането на търговските отстъпки на САЩ ще засегне 2 % от руския износ, предимно в доставката на метали.

„Предложението на Белия дом не е пряко свързано с действията на Русия по отношение на Украйна”, отбеляза говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Кейтлин Хейдън. Позицията на Русия в украинския конфликт, обаче, „прави тази стъпка особено подходяща днес”, допълни още Хейдън.

„Световната банка има класификация, в съответствие с която страните попадат в тази или друга категория в зависимост от БВП на глава от населението”, поясни Сергей Пухов, старши научен сътрудник от Центъра за развитие. Така през юли 2013 г. Световната банка преведе Русия от категорията на страните с БВП на глава от населението „над средния” в категорията на държавите с „високо ниво на доходи”, фактически приравнявайки я към най-развитите страни. Русия зае 73-то място в рейтинга.

„Има формални и по-важни критерии, според които Русия все пак не се причислява към развитите страни, – заяви Пухов. – Макар рейтингът, който не е повишаван през последните години, защото нашата икономика не е диверсифицирана. Ние не можем да избавим икономиката от монополите РЖД, „Газпром” и др.”, допълни Пухов.

Признаването на Русия за развита страна няма да донесе особени изгоди. „Ние искахме да ни признаят за развита страна, и това е, може би, приятно. Но само по себе си това няма да подобри икономиката и дори едва ли ще се превърне във фактор за ръста на инвестициите или търговията. Това е същото, като с Г8. Както влязохме, так и излязохме”, заяви още Пухов.