Обама призова НАТО да „приеме мерки“ срещу ИД, Русия и Брекзит

Американският президент Барак Обама заяви, че НАТО трябва да мобилизира политическата си воля и да предприеме конкретни мерки за борба с предизвикателствата като терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), Русия и излизането на Великобритания от ЕС, предаде РИА Новости.

„Терористичните актове, вдъхновени или организирани от ИД, отнеха живота на невинни хора в страните-членки на НАТО: от Орландо до Париж, Брюксел и Истанбул. Конфликтите от Африка до Сирия и Афганистан образуваха вълни от мигранти, търсещи убежище в Европа. Руската агресия срещу Украйна застрашава нашето виждане за единна, свободна и мирна Европа. Гласуването на Великобритания в полза на излизането от ЕС повдига важни въпроси за бъдещето на европейската интеграция“, пише Обама в своя статия, публикувана във в. The Financial Times.

„С пристигането ми във Варшава за срещата с лидерите на държавите-членки на НАТО и ЕС, аз смятам, че страните ни трябва да мобилизират политическата си воля и да поемат конкретни задължения за, да се противопоставят на тези спешни предизвикателства“, добави американският лидер.