Обама отново обвини Русия

Президентът на САЩ Барак Обама за пореден път атакува словесно Русия. Този път американският държавен глава набеди руската страна за един от трите повода за безпокойство сред гражданите на САЩ , наред с вируса Ебола и терористичната организация „Ислямска държава”.

„Хората се притесняват. Притесняват се поради три причини”, заяви Обама в понеделник по време на предизборна реч в Чикаго. След това американският държавен глава подробно се спря първо на „Ислямска държава”, срещу която САЩ водят военна кампания в Сирия и Ирак, след това на епидемията от Ебола, която се превърна в причина за безпокойство сред американското общество.

„Ситуацията в Украйна и руската агресия – това също плаши хората. Така че има едно чувство на притеснение относно това, което се случва извън пределите на страната”, допълни Обама, след което се обърна към вътрешните проблеми на страната – бавния икономически ръст, социалното неравенство и безработицата.

В миналото подобен род изказвания на американския президент са срещали рязка критика от страна на Москва.

За първи път Обама сравнява Русия с терористите и вируса Ебола през септември по време на среща на Генералната асамблея на ООН. Руското външно министерство определи речта на американския президент като „съвкупност от клишета и пропагандистки лозунги”. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви тогава, че подобни оценки се намират на границата „между доброто и злото”.