Обама обвини Русия в подкрепа на протестите в Югоизточна Украйна

Вашингтон заяви, че САЩ се изказват за мирно уреждане на кризата в Украйна, отбелязвайки, че «Действията на Русия не съответстват и не допринасят за това». Президентът на САЩ Барак Обама в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, призова руската страна да съдейства за нормализирането на ситуацията в Югоизточна Украйна, съобщиха от Белия дом.
«Американският президент подчерта, че всички неурегулирани сили в страната трябва да оставят оръжието на страна», се казва в съобщението. Според информацията на Белия дом, Обама е помолил Путин «да използва влиянието си» върху въоръжените проруски групи, да ги убеди да оставят оръжието и да освободят всички превзети от тях административни сгради.

Путин и Обама се договорили да продължат усилията за намиране на пътища за дипломатическо взаимодействие в контекста на ситуацията в Украйна преди планираната за 17 април в Женева четиристранна среща между ЕС, Русия, САЩ и Украйна.

Напомняме, че по-рано в телефонния разговор, състоял се по инициатива на Владимир Путин, руският президент призова президента на САЩ максимално да използва възможностите, с които разполага американската страна, за да бъде предотвратено използване на сила или кръвопролитие в Югоизточна Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.