Обама: Киев няма нужда от допълнителна военна помощ

В коментар на съобщенията на НАТО, че Русия е струпала около 20 хиляди войници по границата с Украйна и може да използва хуманитарна мисия като претекст за инвазия, президентът на САЩ Барак Обама заяви, че засега не необходимо Украйна да получи допълнителна военна помощ за борба с опълченците. Евентуално руско нахлуване ще повдигне други въпроси, казва Обама, цитиран от Reuters.

„Имайте предвид, че руската армия е много по-голяма от украинската. Така че въпросът тук е не дали украинската армия ще има няколко оръжия повече. Ако станем свидетели на нахлуване на Русия, това определено повдига други въпроси. Още не сме стигнали дотам“, каза той.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл също заяви пред журналисти в щабквартирата на Европейското командване на американските въоръжени сили в Щутгарт, че съществува възможност за военна намеса на Русия в кризата в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Американският вицепрезидент Джо Байдън и украинският президент Петро Порошенко изразиха загриженост заради „изявления от Москва, в които се говори за руски „миротворци“ в Украйна, заради струпването на войници по украинската граница и продължаващия пренос на оръжия в Украйна“, съобщи Белият дом.

Руските миротворчески сили трябва да бъдат в постоянна бойна готовност за изпълнението на своите задачи, заяви вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ИТАР-ТАСС.