Н.Пр. Анатолий Макаров: Трябва да се направи всичко, за да не се повтаря застоят в българо-руските отношения

През миналата година започна да се забелязва позитивен прелом в този застой, който съществуваше дълго време в българо-руските отношения. Това заяви в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България, Негово превъзходителство Анатолий Макаров:

Трябва да се направи всичко, за да не се повтаря този застой повече. През изминалата година, след петгодишно прекъсване, отново се състоя заседание на Междуправителствената комисия по търговско икономическо сътрудничество между Русия и България. Два пъти се провеждаха телефонни разговори между президента на Русия и премиера на България. Бяха проведени контакти по парламентарна линия, също така културно-хуманитарни контакти. Много добре се развиваха и отношенията между православните църкви на двете страни. Когато пристигнах в България, почувствах, че е на лице едно добро начало на нов етап в нашите отношения.

Много бих искал да развивам отношенията между България и Русия и те да вървят напред, но за последен път кракът на Путин е стъпил в България през януари 2008 г., допълни още руският посланик:

Скоро ще имаме антиюбилей, ако продължаваме така. През следващата година ще се навършат десет години от последното посещение на Путин тук. Разбирам, че никой още не е поканил руския президент в България, но би било много добре за двустранните ни отношения той да дойде, все пак обаче такава визита трябва да бъде подготвена.

Относно отношенията между САЩ и Русия Анатолий Макаров каза:

Зная, че Владимир Путин винаги е казвал, че е отворен за пълномащабно взаимодействие със САЩ. Сега виждаме първите стъпки, но трябва да дочакаме делата. До този момент звучат само думи, които са достатъчно разумни и конструктивни, но нека да дочакаме съвместните действия. Ако отношенията между Русия и САЩ влязат в нормално русло и се отдалечат от тази твърда конфронтация, която съществува сега, смятам, че това само ще бъде от полза и за руско-американските отношения, и за ситуацията в света като цяло.

Цялото интервю с Анатолий Макаров можете да чуете ТУК: