Няма меч, който да заглуши вярата ни, който да изтрие нашите А, Б, В…

Научна конференция на тема „1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО – ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ” организирана от:

СЛАВЯНСКО ДРУЖЕСТВО В БЪЛГАРИЯ и НД РУСОФИЛИ с благословението на СВЕТИЯ СИНОД на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

– БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

 Ние, участниците в научната конференция, посветена на 1150 години от покръстването на българите в православната християнска вяра, се обръщаме към всички, за които мирът и съзиданието представляват основни духовни ценности.

Отбелязвайки тази светла годишнина, ние с огромна признателност даваме най-достойния израз на преклонението ни пред едно от най-великите държавнически решения в историята на Българската държава, пред величието на историческия акт на покръстването на българския народ, който превръща България в Държава на духа и център на славянската култура. Приемането на християнската вяра завинаги определя нашия цивилизационен избор като стожер на православната духовност и незаобиколим фактор в развитието на Европа. Няма меч, който да заглуши вярата ни, който да изтрие нашите А, Б, В…

Сътвореното от Българската православна църква и от славянската общност през вековете ни вдъхват увереност, че и днес ние, цялата славянска общност, целият християнски свят ще намерим своя път сред грохота на бомбите, сред зловещия огнедишащ кратер на корупция и алчност, на предателството и чуждопоклонничество за да съхраним това, което ни обединява, за да съхраним християнските и общочовешки светини, сътворени с божието вдъхновение.

Свидетели сме и днес на въвличането в самоубийствени кървави сблъсъци на братя по вяра и духовна идентичност. Мракобесни сили възраждат нацизма, катализират тероризма. Изправят света пред нови изпитания и опасности.

Да си спомним Юлиус Фучик: “Хора, бдете!”

Днес тази горда годишнина ни дава възможност да видим и себе си в своето бъдеще.

България е част от православната духовност, част от славянската общност, член на ЕС.

България е и ще бъде винаги част от Единна Европа.

И за да гледаме с надеждата на младото поколение напред

DSC_3732

Призоваваме

  • С Христовата обич да се поклоним пред вярата и саможертвата на онези, които преди 70 години донесоха ПОБЕДАТА над хитлеро-фашизма в името на един по-добър свят.
  • Да се вслушаме в разума и с всички позволени от закона и морала средства решително да се противопоставим и днес на разрушителите на християнските ценности в името на световно господство, в името на религиозна омраза, в името на алчността.
  • Да дадем шанс на справедливостта, на съпричастността и човечността.
  • Да подкрепим младото поколение на България в неговата решимост християнските православни ценности да са духовния повей на съзиданието и развитието, на дръзновението и полета му към неизвестното и немислимото. Полета на феникса.
  • DSC_3753

София

29 април 2015 г.