Няма Ебола в България

Няма Ебола у нас. Това съобщиха от ВМА след като снощи медиите разпространиха такива подозрения. Резултатите не съдържат РНК на вируса Ебола. Те окончателно отхвърлят съмненията за заразяване с Ебола, съобщиха от здравното министерство на България.

Уверението е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който докладва в щаба на Министерство на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването Петър Москов и неговият екип дадоха извънредна пресконференция тази сутрин.

Министър Москов заяви, че започва активна информационна кампания.  Ще засилим мерките, за да сме сигурни, макар да нямаме причина за повишена тревожност, посочи той.

Според него изводите от вчерашния ден са, че здравните ни власти притежават достатъчно информация и имат възможност да реагират адекватно в такива случаи. По думите му държавата в лицето на министерствата на здравеопазването и вътрешните работи, здравните власти и координацията между тях показва адекватна реакция и това, че може да се справи с всякакви предизвикателства.

„Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това ние ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни, че имаме готовността да посрещнем това нещо“, категоричен бе министър Москов.

Министърът благодари на екипа, работил цяла нощ.

Че болестта не е достигнала у нас, потвърдиха тази сутрин в тв и радио ефира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пробата е отрицателна. Това е абсолютно сигурно! – заяви той.

Ако пробата беше положителна, щеше да бъде пратена за потвърждение. Ако е отрицателна, това не се налага, допълни специалистът.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни: В материала, който ни беше изпратен от инфекциозното отделение на Военна болница, не беше доказан RNK на вируса на еболата. Това стана в 03.45 часа с генетични методи. Той ще се лекува от друго заболяване, а искам да подчертая и нещо много важно. Трябва да го знае българският народ, за да го научат и лекарите. Резултатите, лабораторните се позитивират само при хора, които са развили заболяването, тези, които имат кръвоизливи, които имат напреднало заболяване. Здрави хора и да ги изследваме, може да са заразени, след 10-15 дена да се разболеят. Резултатите им ще бъдат отрицателни. Хората, когато се връщат от засегнати страни, да бъдат предупреждавани, ако вдигнат температура и се разболеят, да търсят инфекциозно отделение, а не да ходят по частни болници.

Проф. Тодор Кантарджиев настоя за задължителна обсервация.

Всички хора, които идват от страни с Ебола, трябва да бъдат посрещани от регионалните здравни инспектори, които да им обяснят симптомите на заболяването и че ако получат такива, незабавно трябва да бъде насочен към инфекциозна болница .

Не бива да се вдига медиен шум, да се плашат хората, защото ако това се случи наистина, после няма да ни повярват, посъветва д-р Кантарджиев. Опасните болести винаги плашат хората. Ние лекарите трябва да вдъхваме респект и увереност, допълни той.

Без паника – посъветва специалистът и добави, че трябва да се мисли за прецизност по отношение на заразата – че трябва да имаме работещи лаборатории, работещи отделения и обучени лекари.

Снощи Нова телевизия сигнализира за мъж със съмнения за Ебола, настанен в болница „Токуда“ в София. Междувременно от Здравното министерство информираха, че мъжът е транспортиран във Военномедицинска академия. В същото време шестима души са изолирани в „Токуда“ заради възможен контакт със заразения.

По-късно стана ясно, че общо 25 души са изолирани, тъй като са имали контакт с мъжа, за който се предполага, че е носител на вируса Ебола. 12 души са били в пряк контакт с него, а 13 – в индиректен.

Към 4 часа тази сутрин става ясно, че той не е заразен с Ебола. Това показват резултатите от изследванията му.

57-годишният мъж, който се е завърнал от Сиера Леоне, продължава да е в инфекциозното отделение, състоянието му е стабилно. Ясно е, че има хронични заболявания и инфекциозно заболяване.

„Категорично в България няма пациент с Ебола. Повторно изследване няма да се прави. Такова е необходимо, само когато резултатът е положителен, понеже понякога лабораториите дават фалшив положителен резултат. Тогава се прави контролна проба“, обяви зам.-министърът по здравеопазване д-р Ваньо Шарков.

Да ви кажа, правичката, не ми прилича много на ебола, каза директорът на инфекциозното отделение във ВМА проф. Камен Плочев.

Аз съм един от малкото българи, които са виждали болни от ебола – аз съм специализирал в Белгия, там, където са първите случаи на ебола в Европа. Друга е клиниката, някак си, но ние сме длъжни да реагираме така, както трябва“, подчерта медикът.

Ебола

Болестта Ебола не се предава лесно. Ако човек не е бил в пряк контакт с телесна течност от заразен човек, рискът е минимален. Не е възможно да се заразите с вируса ебола при досег с пари, покупка на хранителни стоки или плуване в басейн. Вирусът Ебола не се пренася от насекоми.

Сега за заразата от Eбола в световен мащаб. Сегашната епидемия е най-голямата и най-продължителната в историята.

Най-много внимание привлякоха случаите в Съединените щати и Испания. Всъщност обаче те са само няколко, а до фатален изход се стигна само в един случай.

А най-засегната от епидемията е Африка. Въпреки помощта отвън, вече близо година в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне не могат да се справят с болестта.

В тези три държави има над 15 000 заразени, а смъртните случаи са близо 6 000.

В Нигерия регистрираха 20 болни, но страната се пребори с болестта и епидемията вече е отменена.  Притеснение буди ситуацията в Мали, където напоследък се появиха случаи на Ебола.