Нощната атака от украинските сили на Луганск се провали

В резултат на настъплението в района на Луганск, украинските войски останаха без нито един превзет населен пункт с важно стратегическо значение, съобщиха представители на Луганска народна република (ЛНР).

По данни на ЛНР, украинските военни „преди няколко часа обявиха ново настъпление“, но тези планове така и не се реализираха – „нито един град или стратегическо населено място не са превзети“. Георгиевка остава под контрола на ЛНР, а също с. Юбилейни (до Луганск). На Боровское (до Георгиевка) украинската войска е насочила десетки танкове, но с нулев резултат“, съобщиха представители на ЛНР.

ИА „Новорусия“ предаде, че опълченците са свалили самолет на украински ВВС над Роскошное. По данни на пресцентъра на ЛНР, преди няколко часа украински щурмови самолети са направили опит за бомбардиране на Лисичанск. Правителствените сили са блокирали населения пункт Рубежное и бе нанасен удар на Свердловск от установки „Град“.

Същевременно, командващия на опълчението на ДНР Игор Стрелков съобщи, че в Дебалцево противникът нахлул с 15 танка. Води се сражение с Националната гвардия на Украйна в Дзержинск. Настъплението на украинците продължава по всички фронтови точки, в това число и до Луганск.

„Идва време, когато Русия трябва най-накрая да вземе окончателно решение: да подкрепи истински воюващите руснаци на Донбас, или да ги предаде окончателно и безвъзвратно. За всичко останало вече не остана време. Три месеца бездействие позволиха на противника да увеличи силите си и да създаде боеспособна армия. Или поне до толкова боеспособна, че да може да унищожава с танковете и артилерията си немногочислените и полувъоръжените отряди на опълченците“.