„Нощни вълци“: Полша ни демонстрира евтин цирк

Всичко това е един евтин цирк, устроен от провинциален театър. Пътуват 20 души, абсолютно открито, съвършено без оръжие, за да посетят военно гробище, посрещат ги единомишленици, поляци… В същото време виждаме как пред тях изнасят някакви декори, започва разиграване на спектакъл, обиски, ровят им в бельото и т.н.“

Това заяви на пресконференция в Брест лидерът на симпатизиращия на президента Владимир Путин рокерски патриотичен клуб „Нощните вълци“. Поводът за изявата на Александър Залдостатнов-Хирург е отказът на полските граничари да пропуснат рокерите, обявили, че потеглят на поход „Към Берлин“, за да положат цветя на братски могили на съветски воини и да са в германската столица на 9 май.

Залдостанов е санкциониран от САЩ и Канада за участието си в анексирането на Крим миналата пролет и не е сред пътуващите в „празничния марш на скок“. Във вторник той заяви, че който от хората му има шенгенски визи, ще продължи поединично да опитва да влезе от Беларус в Полша. „Не вършим нищо незаконно и нямаме и 20 души“, каза той и допълни, че не разполагат с обяснение защо са им отказани или отменени визи за ЕС.

В понеделник руското министерство на външните работи официално протестира срещу отказа на Полша да пропусне рокерите и настоя да получи обяснение защо спира мотопробега „Пътищата на победата“.

„Възмущение предизвиква и фактът, че преди да съобщят отказа си, полските власти са ги подложили на продължаващ часове наред оглед и разпит. Граничният пункт демонстративно е бил подсилен с военна охрана, сякаш за да създаде впечатление, че една малка група руски граждани, пътуващи към Европа с най-благородни цели, носи „заплаха“ за полската държава“, се казва в съобщението.

„Изискваме обяснения от полските власти и решително осъждаме действията им, свидетелстващи за готовност в угода на конюнктурни съображения да пренаписват историята и всъщност да се гаврят с подвига на онези, които спасиха Полша и света от фашизма“, цитира изявлението Дневник.

В понеделник представители на германското правителство съобщиха, че граничарите ще се опитат да спрат членове на националистическите „Нощни вълци“. Дори някои от тях да имат шенгенски визи, те ще бъдат анулирани на границата, ако се окаже, че сред тях са хора от черния списък на САЩ. „Има си административна процедура за прекратяване на вече издадени визи, така че да не се позволи преминаването им“, заяви Мартин Шефер, говорител на външното министерство.

Той допълни, че в пробега няма нищо незаконно. „Ние дълбоко ценим в Германия свободата на словото и волеизявлението, но решихме, че с тези планове някои от лидерите на „Нощни вълци“ не преследват легитимни цели.“ Шефер посочи подкрепата им за анексирането на Крим „като доказателство за това“.